Lacul Hillier din Australia: misterul culorii roz a apei

CURIOZITĂȚI. Lacul Hillier, situat pe Middle Island în Arhipelagul Recherche din Australia, este o minunăție naturală cu apă roz vibrantă, care fascinează și intrigă pe toți cei care îl descoperă. Această caracteristică distinctivă, în contrast puternic cu verdele pădurilor din jur și albastrul Oceanului Indian învecinat, a stârnit curiozitatea cercetătorilor și a turiștilor deopotrivă.

O descoperire încărcată de istorie
Lacul Hillier a fost remarcat pentru prima dată de Matthew Flinders în 1802, în timpul unei expediții care a explorat această regiune izolată a Australiei de Nord. De pe vârful Flinders Peak, Flinders a observat cu uimire apa lacului, care strălucea într-o nuanță de roz perlat. În memoria lui William Hillier, un membru al echipajului său care a murit înainte de plecarea de pe insulă Middle, Flinders a botezat acest lac captivant.

Cauza culorii roz
Ceea ce face ca Lacul Hillier să fie atât de unic este cauza culorii sale roz. Contrar altor lacuri cu apă roz din lume, care își schimbă nuanța în funcție de adâncimea apei sau de condițiile de lumină, apa din Lacul Hillier rămâne constantă în privința culorii sale distincte. Această nuanță vibrantă este atribuită microorganismelor specifice care trăiesc în apele sărate ale lacului.

Microorganismele și bacteriile halofile sunt principalii factori responsabili pentru culorea apei. Printre acestea se numără Dunaliella salina, o algă unicelulară care se găsește adesea în medii sărate și care produce un pigment roșu, contribuind astfel la culoarea roz intensă a lacului. De asemenea, bacteriile halofile prezente în crustele de sare din jurul lacului contribuie și ele la spectacolul culorii.

Fenomen global al lacurilor roz
Lacul Hillier nu este singurul lac cu apă roz din lume. Există fenomene similare în alte părți ale lumii, cum ar fi Lacul Retba din Senegal, cunoscut și sub numele de Lacul Roz, Salina de Torrevieja din Spania, Lacul Dusty din Canada și Lacul Masazirgol din Azerbaidjan. Toate aceste lacuri au în comun prezența unor organisme specifice și a unor condiții geologice care conduc la apariția culorii roz.

Lacul Hillier rămâne un exemplu perfect al capriciilor naturii, oferind o priveliște remarcabilă și o oportunitate de a explora misterul din spatele culorii sale unice. Într-o lume în care explorarea și descoperirea sunt în continuă evoluție, aceste fenomene naturale continuă să ne uimească și să ne inspire, reamintindu-ne că frumusețea naturală poate fi atât de variată și de fascinantă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare