Lansarea albumului ‘Dracula în benzi desenate’ la Brașov

BENZI DESENATE. Muzeul Județean de Istorie Brașov va lansa miercuri, la Sala Mare de la ARCUB, albumul colectiv intitulat ‘Dracula în benzi desenate’. Acest proiect reprezintă o premieră în peisajul editorial românesc, reunind lucrările a 47 de autori sau echipe de autori, fiind astfel primul album colectiv dedicat legendarei figuri a lui Dracula și cel mai voluminos album de bandă desenată românească publicat până acum.
Albumul cuprinde nu mai puțin de 251 de pagini de benzi desenate, realizate special pentru acest proiect, și reușește să doboare recordurile stabilite anterior de albumul ‘Istorii din ’89 în benzi desenate’, un alt inițiativă a Muzeului Județean de Istorie Brașov.
La evenimentul de lansare, vor fi prezenți cei implicați în realizarea albumului, inclusiv managerul Muzeului Județean de Istorie Brașov, Nicolae Pepene, care este și inițiatorul proiectului editorial. De asemenea, vor lua cuvântul directorul general al Bibliotecii Naționale a României, prof. Univ. Adrian Cioroianu, istoricul BD Dodo Niță, precum și artiștii coordonatori ai albumului, Octav Ungureanu și Alexandru Ciubotariu. Participanții vor avea ocazia de a interacționa cu mulți dintre artiștii care au contribuit la acest proiect, precum Valentin Tănase, Radu Oltean, Adrian Barbu și Vintilă Mihăescu, care vor oferi sesiuni de autografe.
Albumul este deschis de un studiu intitulat ‘Dracula nemuritorul’, scris de istoricul Nicolae Pepene, care oferă informații și imagini inedite despre relația românilor cu legendara figură a lui Dracula. Studiul se compune din 40 de pagini structurate în capitole variate, precum ‘Al dracului’, ‘Principele Dracula’, ‘Românii și Dracula’ și multe altele, fiecare abordând aspecte fascinante ale mitului Dracula.
În plus, albumul își propune și să aducă un omagiu scriitorului Alexandru Hodos, primul traducător în limba română al romanului ‘Dracula’ (1928 – 1929), și artistului Charles Benedek, care a fost primul desenator din România al contelui Dracula.
Această lansare nu doar că celebrează figura emblematică a lui Dracula, dar și contribuția semnificativă a artiștilor și scriitorilor români în conturarea mitului monstruos al acestui personaj, care continuă să fascineze și să inspire generații întregi. Alături de stilul grafic diversificat și poveștile captivante, albumul ‘Dracula în benzi desenate’ promite să aducă un suflu nou în literatura și arta românească.