Lansarea Portalului Digital Unic al României: un pas major către eficiența administrativă

DIGITALIZARE. România marchează un moment istoric în ceea ce privește modernizarea administrativă și facilitarea accesului cetățenilor la serviciile publice prin semnarea contractului de implementare pentru Portalul Digital Unic al României (PDURo). Această inițiativă reprezintă un pas esențial către simplificarea interacțiunii cu instituțiile publice, oferind un singur punct de contact pentru toate nevoile administrative.

Contractul de implementare al proiectului PDURo, în valoare de peste 96 de milioane de lei fără TVA, a fost semnat marți, la Palatul Victoria, în prezența unor reprezentanți importanți din domeniul guvernamental și digital. Această inițiativă face parte din investiția I1 din cadrul Componentei 7 Transformare Digitală a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Prin PDURo, autoritățile române își propun să creeze un mediu digital în care cetățenii să poată interacționa simplu și eficient cu administrația publică. Acest portal va facilita accesul la informații pe piața internă a Uniunii Europene, consolidând astfel integrarea digitală a României în spațiul european.

Șeful Cancelariei Prim-ministrului, Mihai-Alexandru Ghigiu, a subliniat importanța acestei inovații, evidențiind beneficiile majore pe care le aduce cetățenilor și administrației publice. Implementarea PDURo marchează un pas concret în direcția schimbării paradigmei administrative, punând accentul pe ușurința și eficiența în relația cu statul.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a subliniat că semnarea acestui contract reprezintă un progres semnificativ în eforturile de digitalizare și eficientizare a serviciilor publice. Prin PDURo, se urmărește eliminarea ghișeului virtual și aducerea tuturor serviciilor publice digitale într-un singur loc accesibil cetățenilor.

Noul sistem va înlocui Punctul de Contact Unic Electronic (PCUe) și va integra funcționalitățile necesare pentru accesarea serviciilor publice într-o interfață unică. Această platformă va fi conformă cu normativele europene pentru Single Digital Gateway și va fi integrată în portalul „Europa ta”, oferind astfel acces la servicii publice digitale din întreaga Uniune Europeană.

Printre beneficiile aduse de PDURo se numără utilizarea unui sistem sigur și securizat pentru schimbul automatizat de documente între instituțiile publice din UE, recunoașterea mijloacelor de identificare electronică ale persoanelor fizice și juridice și posibilitatea accesării serviciilor publice de la mai multe instituții prin intermediul unui singur set de credențiale.

Astfel, lansarea Portalului Digital Unic al României reprezintă un pas major către eficiența administrativă și oferă cetățenilor și companiilor un mediu digital modern și accesibil pentru rezolvarea nevoilor administrative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare