Lăsate în afara spațiului Schengen, Bulgaria și România încearcă să extindă cooperarea peste Dunăre

COOPERARE. În ianuarie, președintele Bulgariei, Rumen Radev, și omologul său român, Klaus Iohannis, au reafirmat angajamentul țărilor lor de a intensifica cooperarea în domeniul comerțului, turismului, transporturilor, energiei și economiei.

Fluviul Dunărea a fost o forță pentru comerț și dezvoltare economică în Europa Centrală și de Sud-Est încă din antichitate. Orașe importante, precum Budapesta și Belgrad, au fost fondate pe malurile sale. Importanța sa în ceea ce privește economia și cultura nu poate fi subestimată.

Cu toate acestea, râul a făcut valuri în ultimele luni din motive foarte diferite. Oferta comună, în cele din urmă zadarnică, a Bulgariei și României de a adera la Schengen în 2022 a stârnit dezbateri cu privire la starea frontierei lor comune – o regiune pe care ambele țări au neglijat-o în istoria recentă.

Cu excepția Dobrogei, în est, Dunărea formează marea majoritate a graniței dintre cele două țări. Există doar două poduri între cele două state membre ale UE – Podul Prieteniei, care leagă Ruse și Giurgiu, și Podul Noii Europe (foto sus), care leagă Vidin și Calafat. În timp ce ambele țări se orientează către securitatea frontierelor pentru a-și spori șansele de a intra în Schengen, infrastructura deficitară apare ca un obstacol cheie.

Dunărea este crucială pentru cooperarea economică dintre cele două țări, dar investițiile insuficiente în regiune au avut un impact negativ. Pentru a remedia acest lucru, Sofia și Bucureștiul au în vedere proiecte masive de infrastructură, inclusiv noi poduri și centrale hidroelectrice.

Cristina Cuc, de la biroul EUSDR Danube Strategy Point din București, a declarat pentru Emerging Europe: “În calitate de țări vecine, România și Bulgaria au o cooperare de lungă durată și își concentrează eforturile pe exploatarea tuturor oportunităților oferite de formatele de cooperare regională (cum ar fi EUSDR) și de mecanismele de finanțare oferite de UE pentru a crește prosperitatea și a atinge o dezvoltare durabilă.”

Recunoscând importanța economică a fluviului Dunărea, în ultimii ani, România și Bulgaria și-au consolidat cooperarea“, adaugă ea. “S-au concentrat pe investiții comune pentru îmbunătățirea conectivității și dezvoltarea turismului, producția de energie, protecția mediului – toate acestea contribuie la dezvoltarea economică a ambelor țări și la îmbunătățirea calității vieții populației locale.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare