LEGE – Cetățenii din Târgu Mureș și Târnăveni și cei de pe o rază de 8 kilometri în jurul acestor orașe pot să se pensioneze cu 2 ani anticipat, fără penalităţi

PENSIONARE ANTICIPATĂ. Cetățenii din Târgu Mureș și Târnăveni, precum și mureșenii care au locuit cel puțin 30 de ani pe o rază de 8 kilometri în jurul acestor orașe pot să se pensioneze cu 2 ani anticipat, fără penalităţile aferente legii care reglementează sistemul unitar de pensii publice (Legea 263/2010). Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi, 3 august, legea pensiilor, prin modificarea articol privind extinderea măsurii pentru mai multe localităţi (inițial, în lege erau cuprinse doar Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna).

 

Facilitatea pensiei anticipate parțiale de care pot beneficia cetățenii care au locuit cel puțin 30 de ani în localitățile prevăzute de lege (acum sunt 28 de localități, dintre care două din județul Mureș, respectiv Târgu Mureș și Târnăveni) sau la cel mult 8 kilometri de acestea este motivată prin poluarea remanantă cauzată de extracţia şi arderea cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu sau de radiaţii din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, a pulberilor metalice şi/sau de cocs metalurgic, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate.

 

Legea stabilește cuantumul pensiei anticipate parţiale „din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă”.

 

Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor (cameră decizională) pe 14 iulie şi a fost promulgat în astăzi, 3 august.

 

Vali STOICA

2 comments
  1. Legea asta este o prostie.In primul rand nu rezolva imbolnavirile cauzate de insusi statul roman prin neinchiderea combinatelor periculoase,in al doilea rand pentru ca mareste numarul pensionarilor ai caror pensie insa nu vrea sa mareasca motivand ca ar fi o povara prea mare pentru economie.Intrebarea fireasca este oare de ce statul roman mareste numarul pensionarilor an de an si ofera mita ca drept de pensie unor largi categorii de pensionari prin legi adoptate de parlament daca pensionarii sunt o povara pentru economie?Rusine!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare