Lege nouă pentru întărirea cooperării cu SUA în combaterea infracțiunilor grave

LEGE. Președintele Klaus Iohannis a promulgat recent o lege ce vizează intensificarea colaborării între România și Statele Unite în domeniul prevenirii și combaterii infracțiunilor grave. Această lege modifică și completează Legea nr. 158/2019, care stabilește măsuri pentru implementarea Acordului dintre guvernele celor două țări, semnat în 2015 la Washington, D.C.

Legea introduce mecanisme naționale pentru facilitarea schimbului de informații cu Departamentul pentru Securitate Internă al SUA, prin intermediul unei platforme informatice gestionate de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Aceasta va permite un flux de lucru automatizat pentru căutarea datelor dactiloscopice în sistemele de identificare ale ambelor țări, precum și transmiterea datelor personale și a altor informații relevante în cazul unei potriviri.

Inspectoratul General al Poliției Române, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și Inspectoratul General pentru Imigrări sunt desemnate ca puncte naționale de contact pentru efectuarea acestor interogări automatizate, în scopul prevenirii și combaterii infracțiunilor grave. Schimbul de informații va include date precum numele, codul național de identificare, imaginea facială, date de naștere, infracțiuni comise și informații din cazier.

Legea include și măsuri pentru protejarea datelor personale. Fluxurile de lucru sunt automatizate în colaborarea cu Departamentul pentru Securitate Internă, în timp ce colaborarea cu Biroul Federal de Investigații poate include atât procese automatizate, cât și manuale. Platforma informatică dezvoltată de MAI, prin Direcția Generală pentru Comunicații și Tehnologia Informației, va gestiona interogările și schimbul de date.

În cazul în care schimbul de date relevă informații legate de prevenirea și combaterea terorismului, aceste date trebuie transferate către Serviciul Român de Informații (SRI) în termen de cel mult 72 de ore. SRI este autoritatea națională responsabilă pentru relația cu SUA în domeniul combaterii terorismului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare