Lege nouă pentru românii care au bani pe card! Ce trebuie să știți despre noile reglementări

BĂNCI. Restricții privind retragerile de numerar
Recent, a fost adoptată o nouă lege care vizează toți românii care dețin carduri bancare, indiferent de banca emitentă. Aceasta se aplică la toate bancomatele din România și introduce reguli stricte cu privire la retragerile de numerar. Noua legislație standardizează limitele zilnice de retragere de la bancomate, care anterior variu de la o bancă la alta.

Conform noilor reglementări:

Raiffeisen Bank: Limita maximă de retragere zilnică este de 3.000 de lei. Excepție fac deținătorii de carduri Raiffeisen Bank World Mastercard, care pot retrage până la 10.000 de lei pe zi.
Banca Comercială Română (BCR): Clienții pot retrage zilnic până la 3.000 de lei. Această limită poate fi crescută în funcție de tipul cardului, până la un maxim de 10.000 de lei.
BRD: Clienții pot retrage maxim 2.000 de lei pe zi, iar pentru sume mai mari de 10.000 de lei, este necesară o programare cu 24 de ore înainte.
ING: Clienții pot efectua până la 30 de operațiuni de depunere și retragere zilnic, cu o limită maximă de 15.000 de lei pentru retrageri.
Banca Transilvania: Limita maximă de retragere zilnică este de 5.000 de lei.
Schimbarea cardurilor bancare
Raiffeisen Bank a anunțat recent o schimbare majoră privind cardurile sale. Toate cardurile Mastercard vor fi înlocuite cu carduri Visa. Schimbarea va avea loc începând cu 15 iulie 2024. Noile carduri vor fi distribuite fără niciun cost suplimentar pentru clienți.

Iată cum se vor schimba cardurile:

Mastercard Standard va fi înlocuit cu Visa Credit Standard.
Mastercard Vodafone va fi înlocuit cu Visa Credit Standard.
Mastercard eMAG va fi înlocuit cu Visa Credit eMAG.
Mastercard Gold va fi înlocuit cu Visa Credit Platinum.
Mastercard World va fi înlocuit cu Visa Credit Signature.
Mastercard World Elite va fi înlocuit cu Visa Credit Infinite.
Clienții trebuie doar să actualizeze noile date ale cardului în platformele de unde obișnuiau să facă cumpărături online.

Sprijin pentru cei cu rate bancare
Noua legislație aduce și vești bune pentru cei care au dificultăți în a-și plăti ratele bancare. Băncile vor fi obligate să ofere soluții de restructurare a creditelor pentru clienții care nu mai pot achita ratele lunare. Măsurile de restructurare pot include:

Refinanțare
Amânarea sau suspendarea plății ratelor
Schimbarea ratei dobânzii
Conversii valutare
Iertare parțială de datorie

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 15/2024 prevede că băncile trebuie să demonstreze că au încercat să restructureze creditele înainte de a trece la executare silită.

Concluzii
Noua lege privind limitele de retragere de numerar și schimbările cardurilor bancare, alături de măsurile de sprijin pentru clienții cu rate, aduce schimbări semnificative în relația dintre consumatori și bănci. Aceste măsuri sunt menite să protejeze clienții și să asigure o mai bună gestionare a fondurilor și obligațiilor financiare.

Pentru a fi la curent cu toate detaliile și pentru a beneficia de noile reglementări, românii sunt sfătuiți să contacteze banca emitentă a cardului și să se informeze corespunzător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare