Legea europeană care restrânge folosirea tehnologiei de recunoaștere facială în spațiul public

LEGE. Eurodeputații pregătesc o lege ce ar putea schimba istoria, având în vedere interdicția utilizării sistemelor de recunoaștere facială de către autoritățile judiciare în spațiul public. Acest proiect legislativ vizează, de asemenea, regulamentul inteligenței artificiale și are scopul de a limita intervenția statului în viața privată a cetățenilor.

Cu ochii electronici tot mai prezenți în marile orașe europene, tehnologia de recunoaștere facială a devenit o unealtă comună pentru autorități. Majoritatea țărilor utilizează această tehnologie, iar acum există îngrijorări cu privire la posibilele abuzuri. Sistemul, capabil să asocieze fețele cu identitățile, recurge la bazele de date ce conțin informații precum cele din cărțile de identitate.

Eurodeputații propun interzicerea folosirii recunoașterii faciale în spațiul public, argumentând că această măsură ar împiedica potențialele abuzuri comise de polițiști sau alte persoane care ar putea avea acces la datele sensibile. Regulamentul extins vizează întregul domeniu al inteligenței artificiale, recunoscând prezența tot mai frecventă a acesteia în toate aspectele vieții publice.

Tehnologia de recunoaștere facială este deja folosită în România, dar interzicerea propusă se referă doar la spațiile publice, protejând astfel intimitatea cetățenilor. Proiectul face excepții pentru situații de forță majoră, cum ar fi prevenirea atentatelor teroriste sau salvarea de vieți în pericol.

Legea se va aplica în contextul general al protecției datelor personale, dar va oferi excepții bine definite pentru a face față unor circumstanțe excepționale. În timp ce tehnologia continuă să avanseze, aceste reglementări încearcă să găsească un echilibru între progres și protecția drepturilor individuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare