Legea pensiei se modifică – cum poți ieși la pensie cu 5 ani mai devreme?

PENSII. Vârsta de pensionare este întotdeauna un subiect de interes major, iar autoritățile au anunțat recent modificările privind vârsta la care femeile și bărbații se pot pensiona.

Noua Lege a Pensiilor aduce modificări esențiale legate de venituri, calculul acestora, condițiile de acordare a pensiilor și vârsta la care se pot pensiona bărbații și femeile. Aceste prevederi urmează să intre în vigoare din luna septembrie.

Conform noilor prevederi, românii pot ieși la pensie cu 5 ani înainte de vârsta standard de 65 de ani pentru bărbați și 62 de ani pentru femei, dacă au contribuit la sistemul de pensii timp de 40 de ani pentru bărbați și respectiv 37 de ani pentru femei.

Baza modificării vârstei de pensionare este legată de coeficienții care țin cont de speranța de viață a populației. Legea permite autorităților să ajusteze vârsta la care o persoană se poate pensiona în funcție de acești coeficienți.

Astfel, în cazul unei evoluții pozitive a speranței de viață, vârsta de pensionare poate fi redusă, iar în cazul unei evoluții negative, aceasta nu poate fi majorată.

De asemenea, pentru pensionarea anticipată, penalizarea a fost redusă de la 30% la 24%.

Pentru bărbați, conform Legii Pensiilor, se pot pensiona la 60 de ani dacă au muncit 40 de ani. Pentru fiecare copil născut, femeile beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare cu 6 luni, iar cele care au născut mai mulți copii pot ieși la pensie mai devreme cu până la 3 ani și jumătate.

Aceste modificări aduc schimbări semnificative în peisajul pensiilor din România și au impact direct asupra modului în care românii își planifică viitorul financiar în perioada de pensionare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare