Lençóis Maranhenses – este un loc al minunilor naturale și un testament al incredibilei diversități de peisaje

ȘTIAȚI CĂ. Lencois Maranhenses este o minune naturală uimitoare situată în nord-estul Braziliei. Acest peisaj unic, nepământean, este renumit pentru vastele sale dune de nisip mobile și lagunele sezoniere, care creează un cadru uimitor, aproape suprarealist.
Este situat în statul Maranhao, în regiunea nord-estică a Braziliei. Zona acoperă aproximativ 1.500 de kilometri pătrați (580 mile pătrați) de-a lungul coastei Atlanticului. Face parte din bazinul Maranhão și se caracterizează prin peisajul său spectaculos și în continuă schimbare. Numele „Lencois Maranhenses” se traduce prin „foi de Maranhão”, referindu-se la întinderea vastă de dune albe de nisip care seamănă cu cearșafurile ridate. Parcul este situat între orașele Barreirinhas și Santo Amaro do Maranhão.
Caracteristica definitorie a Lençóis Maranhenses este rețeaua sa complexă de dune de nisip, sculptată de vânturi puternice și în continuă schimbare. Aceste dune pot atinge înălțimi de până la 40 de metri (130 de picioare), creând un peisaj deșert fascinant. Totuși, ceea ce distinge Lençóis Maranhenses sunt lagunele sezoniere de apă de ploaie care se formează în zonele joase dintre dune în timpul sezonului ploios (între ianuarie și iunie). Aceste lagune, cunoscute local ca „lagoas”, oferă un contrast puternic cu dunele aride. Combinația de dune albe de nisip și lagune vibrante albastre și verzi creează un cadru vizual uimitor și suprarealist.
Este un sit de mare importanță ecologică și geologică. Găzduiește o varietate de specii unice de plante și animale adaptate acestui mediu ostil și în continuă schimbare. Ecosistemul parcului depinde de precipitațiile sezoniere, iar multe specii se adaptează ciclului de boom și cădere al disponibilității apei.
A devenit, de asemenea, o destinație turistică populară, atrăgând vizitatori din întreaga lume care vin să asiste la frumusețea sa supranaturală. Turiștii pot explora dunele, înota în lagune și experimenta combinația unică de deșert și oază în acest peisaj extraordinar. Este un loc al minunilor naturale și un testament al incredibilei diversități de peisaje ce se regăsesc pe planeta noastră.
Sursa: Geografia Lumii  – Foto credit: Maria Mitu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare