LiFi – Tehnologia care revoluționează conexiunile wireless – de 100 de ori mai rapid decât WiFi

INTERNET. Într-un avans remarcabil în lumea comunicațiilor wireless, experții au dezvoltat un sistem cu o viteză de transmitere cu 100 de ori mai rapidă decât tehnologia WiFi actuală. Noul sistem, cunoscut sub numele de LiFi (light fidelity), utilizează tehnologia de comunicare prin lumină vizibilă (VLC) pentru a transmite date cu ajutorul luminilor convenționale, deschizând calea spre o schimbare semnificativă în domeniul conectivității.

În comparație cu tehnologia WiFi, care utilizează unde radio electromagnetice, LiFi utilizează surse de lumină, oferind teoretic viteze de transmisie de până la 100 de ori mai mari. LiFi poate integra lumina infraroșie sau ultravioletă, dar, în acest caz, expertii au utilizat doar lumina din spectrul vizibil. Unii susțin că LiFi reprezintă o sinteză între WiFi și VLC, oferind o modalitate inovatoare de a revoluționa comunicarea wireless.

Cu toate acestea, până în prezent, tehnologia LiFi nu s-a bucurat de o utilizare largă din cauza unor limitări semnificative. De exemplu, sursele de lumină trebuie să fie aprinse tot timpul, iar semnalul trebuie să fie vizibil pentru receiver, făcând-o inutilă în exterior. De asemenea, utilizarea luminii albe obișnuite poate afecta stabilitatea și precizia transmiterii datelor din cauza potențialelor interferențe.

Cu toate acestea, o echipă de experți a reușit să depășească aceste obstacole prin dezvoltarea unui sistem LiFi cu trei culori: roșu, albastru și verde, emise printr-un mecanism OLED. Această inovație a redus interferențele și a îmbunătățit stabilitatea și precizia în transmiterea datelor. Experimentul lor a fost detaliat într-un studiu publicat în jurnalul Advanced Materials.

Profesorul Dae Sung Chung de la Universitatea Pohang din Coreea de Sud, care a contribuit la acest proiect revoluționar, a explicat: “Sursa noastră de lumină, care îmbină 3 lungimi de undă, previne interferențele. Anticipăm ca această tehnologie să fie o unealtă potențial benefică pentru diferite industrii și să devină soluția de comunicare wireless pentru următoarea generație, utilizând sisteme de iluminat convenționale.”

OLED, tehnologia utilizată în acest sistem, este cunoscută pentru eficiența sa energetică și beneficiile sale ecologice în comparație cu tehnologia LED. Folosind un strat organic pentru a genera lumină, OLED este utilizat în prezent în dispozitive precum televizoare, smartphone-uri și laptop-uri.

Un alt aspect fascinant al acestei tehnologii este folosirea tehnologiei OPD (organic photodetector), care funcționează invers față de OLED. Acest sistem utilizează un semiconductor organic pentru a absorbi lumină și a o transforma în curent electric, un proces similar cu cel folosit de celulele fotovoltaice în panourile solare.

Experții au testat această tehnologie în condiții de laborator specifice, create pentru a minimiza interferențele. În viitor, ei plănuiesc să evalueze funcționarea sistemului cu un receiver în mișcare, aducând această tehnologie la un nivel practic și mai avansat. Astfel, LiFi se dovedește a fi nu doar o inovație teoretică, ci și o soluție viabilă pentru următoarea eră a comunicațiilor wireless.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare