Limba română – identitate și sărbătoare la UMFST G.E. Palade Târgu Mureș
UMFST. Nu putem formula un răspuns definitiv și universal la întrebarea „Cine sunt eu?”, o întrebare simplă în aparență, dar care, de fapt, relevă labirintica „aventură” a sinelui, călătoria identitară în spațiu și timp. Parte, însă, din răspuns este limba: Eu sunt și limba pe care o vorbesc, limba în care simt și în care mă regăsesc iar și iar.
Prin urmare, limba română trebuie înțeleasă ca reper identitar vital, cu valențe practice și simbolice, un reper ce oferă rădăcini, echilibru, acel sentiment de „acasă” în care ne ancorăm.
Ziua Limbii Române a fost sărbătorită de UMFST G.E. Palade Târgu Mureș prin evenimentul cultural „Să-ți fie atât de drag cuvântul”, ajuns la cea de-a doua ediție, adresat tuturor celor care prețuiesc, respectă și promovează limba română. Acest eveniment a fost o oportunitate de a celebra frumusețea limbii române și de a reflecta asupra modului în care o folosim zi de zi. O abordare conștientă și corectă a limbii noastre poate deschide porți către înțelegere, respect și colaborare mai profundă.
Evenimentul s-a desfășurat la Centrul didactic și de examinare al UMFST, a inclus cinci secțiuni (10-12 ani, 12-14 ani, 14-18 ani, peste 18 ani, străini) și două tipuri de activități (scriere după dictare și un exercițiu de verificare a corectitudinii gramaticale).
În cadrul primei activități, actori consacrați (Delia Martin, Dana Pancu, Andrei Chiran, Ion Vântu) au citit texte din operele unor autori români, iar participanții au scris pasajele după dictare. Pentru secțiunea adresată celor peste 18 ani, dictarea a fost înlocuită cu „Mari opere, mari scriitori”, un exercițiu de cultură generală/literatură română. Cea de-a doua activitate a vizat participanții de la toate secțiunile și s-a concretizat într-un exercițiu de tip „alegeți varianta corectă” (gramatică și/sau vocabular).
Sperăm să ne revedem și la edițiile viitoare, cu același entuziasm, cu aceeași curiozitate vie și cu bucuria sărbătorii trăite împreună.
Organizatori: lector univ. dr. Cristina Nicolae, lector univ. dr. Cezar Sigmirean, lector univ. dr. Laura Rus și asist. dr. Roxana Ispas, cadre didactice la Facultatea de Științe și Litere „Petru Maior”.