Locurile în tren nu mai sunt obligatorii pentru distanțe sub 40 de kilometri
LEGISLAȚIE. Începând de sâmbătă, 13 iulie, rezervarea locului la călătoriile cu trenul pentru distanțe sub 40 de kilometri nu mai este obligatorie, conform noilor prevederi privind tarifarea transportului de călători. Aceasta schimbare se aplică tuturor celor șase operatori de transport feroviar de călători din România.
„Ordinul de ministru (OMTI 1039/2024 – n. r.) care intră în vigoare sâmbătă, 13 iulie, aduce pentru călători, în primul rând, mai multă transparență în formarea tarifelor feroviare, în concordanță cu prevederile legislației naționale și europene. Abonamentele de transport pe calea ferată, suplimentele la vagoanele de dormit, precum și suplimentele pentru transportul bicicletelor cu trenul au fost reglementate oficial prin acest ordin al ministrului. Cu această ocazie, tarifele sunt păstrate la nivelul deja practicat de operatorul național de cale ferată, CFR Călători. Deci, nu vorbim de o creștere a costurilor, ci doar de o reglementare oficială și transparentă a acestor tarife”, a declarat Ștefan Roșeanu, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF).
Conform noilor reglementări, prețul unui abonament lunar este echivalent cu aproximativ jumătate din prețul unei călătorii individuale dus-întors, pentru 22 de zile dintr-o lună.
În ceea ce privește tariful de rezervare a locului în tren, acesta devine opțional pentru călătorii pe distanțe sub 40 de kilometri. Pentru distanțe mai lungi, tariful de rezervare se aplică diferențiat pe patru zone kilometrice: de la 1,5 lei la clasa a doua, 2,50 lei la clasa întâi, până la 5,5 lei, care este tariful actual pentru rezervarea locului.
„Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor navetiștilor și pentru a corecta situațiile sesizate de-a lungul timpului, conform cărora tarifele practicate de operatori pentru cursele de scurt parcurs sunt fie mai mari, fie mai mici pe anumite rute, s-a decis ca la călătoriile sub 40 de kilometri achiziția rezervării de loc să fie opțională. Pentru călătoriile mai lungi, tariful de rezervare este acum împărțit pe patru zone kilometrice: 1,5 lei la clasa a doua, 2,50 lei la clasa întâi și ajunge la 5,50 lei, tariful actual pentru rezervarea locului. Practic, nu vorbim de o majorare a tarifelor, ci de o adaptare a situațiilor deja practicate de unii operatori feroviari”, a explicat Roșeanu.
Aceste reglementări ar putea însemna o reducere de preț pentru navetiștii care călătoresc pe distanțe sub 40 de kilometri, contribuind astfel la o mai bună accesibilitate și predictibilitate a costurilor de transport.