MADE IN UMFST. Fake news – fake reality. Reziliență prin gândire critică

UMFST. Fenomenul fake-news ca instrument al propagandei şi încercărilor Rusiei de a destabiliza societăţile democratice occidentale a luat amploare după invadarea Ucrainei. Campaniile de dezinformare şi manipulare orchestrate de Kremlin s-au intensificat, mai ales în ţările din regiunea estică, în care Moscova urmăreşte să îşi recapete influenţa.
Reţelele sociale, dar şi anumite mass-media, interesate mai mult de rating decât de a informa corect şi obiectiv publicul, sunt principalele canale de propagare a mesajelor mincinoase şi manipulatorii care ţintesc dezinformarea şi bulversarea opiniei publice, până în punctul în care să fie greu de distins adevărul.
Într-un asemenea context, studenţii interesaţi să afle care sunt tehnicile de identificare şi demontare a propagandei şi manipulării prin fake news pot participa la conferința universitară dedicată acestei teme, organizată miercuri, 18 octombrie, începând cu ora 10, în Aula Magna (strada Nicolae Iorga nr. 1), o inițiativă ce face parte din proiectul „Fake News – Fake Reality. Reziliență socială prin gândire critică”, derulat de Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români împreună cu Asociația Alternative Sociale și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași.
Studenţii vor putea afla de la specialiştii Veridica.ro (site dedicat demontării şi combaterii fake-news) cum pot verifica informaţiile pe care le accesează, care este procesul fabricării de fake-news şi cum pot fi demontate ele, care este contextul geo-politic în care diferite minciuni şi teme de propagandă pot influenţa publicul.
Mai multe detalii despre conferința „Fake News – Fake Reality, Reziliență socială prin gândire critică” aflați în această emisiune de la invitații emisiunii Made in UMFST:
– Marian Voicu, jurnalist și producător TVR
– Cătălin Gomboș, redactor-șef Veridica.ro
– moderator Lector univ.dr.Corneliu-Cezar Sigmirean, Prodecan Facultatea de Științe și Litere “Petru Maior”