MAI DISPARE UN BRAND LOCAL – Primăria Reghin a cerut insolvența firmei locale Alpina SA, care produce încălțăminte de 62 de ani

2
3234

DIFEREND ECONOMIC. Din cauza restanțelor financiare la bugetul local, Primăria Reghin a cerut în instanța de judecată insolvența producătorului local de încălțăminte Alpina SA, fosta firmă IPM Sport, fondată în urmă cu peste 60 de ani (în anul 1959) și ajunsă în 1998 sub controlul olandezului Camille Vincent Braspenning (foto mic dreapta). Alpina Reghin a devenit cunoscută pentru încălțămintea sport produsă (pentru fotbal, ciclism, patinaj, schi), ulterior producând pentru mai multe branduri internaționale (Puma, Massimo Dutti, Viking etc.).

 

Cererea de admitere a insolvenței firmei reghinene Alpina SA are loc pe o piaţă autohtonă puternic concurenţială, cu vânzări estimate la 1 miliard de euro anual, într-un moment delicat, în care Alpina SA a (re)preluat activitatea transferată în 2008 pe Alpina Shoe Production SRL Reghin, introdusă, la rândul ei, în insolvență, în anul 2018 și asupra căreia în 2019 s-a deschis procedura falimentului.

 

Istoria de 60 de ani a IPM Sport Reghin

 

În perioada interbelică, în Reghin au funcționat mai multe fabrici de pielărie, după cel de-Al Doilea Război Mondial una dintre acestea, organizată sub forma unei cooperative meșteșugărești, reușește să penetreze și piața economică externă, mare parte dintre produsele de încălțăminte fiind exportate.

 

În anul 1959, această cooperativă meșteșugărească este transformată în întreprindere de stat, sub denumirea Întreprinderea Producătoare de Materiale Sportive (IPMS, cunoscută ulterior sub denumirea IPM Sport), profiul de producție fiind axat pe confecționarea încălămintei sportive din diferite discipline (în 1959, de exemplu, s-au produs 37.000 de perechi de încălțăminte pentru fotbal, lupte, box, schi și atletism). În subsidiar, fabrica produce articole manufacturate de marochinărie și voiaj.

 

La acea vreme era unica fabrica din țară care avea acest profil (de producție a încălțămintei sportive). În scurt timp, fabrica își dublează producția anuală, iar în 1966 s-a construit o nouă unitate de producție, cu o capacitate anuală de 400.000 de perechi de încălțăminte sportivă, iar în 1975 este dată în folosință o nouă hală de producție. În 1977, IPMS Reghin producea în regim manufacturier (croit, ștanțat, cusut și tălpuit) peste 1,5 milioane de perechi de încălțăminte pentru toate disciplinele sportive, mare parte din acestea fiind destinate exportului.

 

În paralel, în atelierul amenajat în vechea clădire de pe strada Mihai Viteazul, fabrica reghineană producea și articole de marochinărie (în special genți pentru voiaj), dar și mănuși și saci de box și manechine pentru lupte. În perioada 1960-1977, atelierul de marochinărie al IPMS Reghin și-a dublat producția (de la 92.000 de articole, la peste 200.000 de articole). Din 1975, fabrica a construit pentru copiii angajaților chiar și o grădiniță, care există și astăzi (actuala Grădiniță cu Program Prelungit nr. 5, localizată pe strada Gării nr. 4) și avea, ca mai toate întreprinderile din timpul regimului comunist, o echipă de fotbal.

 

În 18 decembrie 1997, pe piața de tranzacționare bursieră RASDAQ are loc o tranzacție substanțială a acțiunilor Alpina SA Reghin, tranzacția totalizând într-o singură zi achiziția de acțiuni în valoare de aproape 1 milion de lei (exact: 986.479.000 lei). În scurt timp de la respectiva achiziție de acțiuni, în 1998, firma intră sub controlul olandezului Camille Vincent Braspenning, prin firma Modapel Group BV. După 10 ani de la preluarea controlului, în octombrie 2007, fabrica cu peste 1.500 de angajați este închisă, olandezul reclamând că banca de la contractase o linie de creditare a sistat brusc creditul, lăsând fabrica fără lichidități și, implicit, fără posibilitatea continuării producției.

 

În 2008, activitatea de bază este translatată pe firma Alpina Shoe Production, pe care olandezul Braspenning o deținea prin a SC Stylmex Industries SRL (firma de transport a holdingului olandez Stylmex BV, deținută de o altă firmă olandeză a grupului, Sicam Beheer BV), și a continuat cu un colectiv care a oscilat între 300 și 500 de angajați, însă este menținută în viață și Alpina SA, la flacără de veghe (cu cifre de afaceri de puțin peste 1 milion de lei și o medie de 20 de anagajți). Sigur, noua firmă, Alpina Shoe Production își asumă și istoria IPM Sport, la fel ca Alpina SA.

 

În 2014, olandezul Braspenning fondează o nouă firmă, în Loon op Zand (Olanda), Hinson Studios, a căror produse de încălțăminte de manufactură erau realizate și vândute și în România, prin fabrica din Reghin și magazinul acesteia.

 

După alți 10 ani de la translatarea activității din Reghin de pe Alpina SA pe Alpina Shoe Production SRL, la 18 iunie 2018, Alpina Shie Production intră în insolvență la cererea sa, clamând că are datorii de peste 30 de milioane de lei (cele mai mari, la Banca Transilvania, ANAF, firma olandeză Arnold Klumpen GmbH & Co KG, firme spaniole – ISI Industria De Solas Injectadas LDA, Curtumes Iberia SA -, Despa România etc.).

 

După mai bine de un an, firma nu reușește să depună planul de reorganizare, iar instanța de judecată admite, în 7 noiembrie 2019, deschiderea procedurii falimentului (procedură care nu este finalizată nici astăzi). În acel moment, activitatea falitei Alpina Shoe Production (firmă înființată pentru a prelua activitatea de producție a Alpina SA) este mutată, din nou pe Alpina SA (colocvial, în limbaj economic, strategia este numită Hopa-Mitică).

 

În urma acestei manevre, în 2019, cifra de afaceri a firmei Alpina SA (menținută până atunci în viață cu perfuzia în venă) explodează, crescând de 4 ori (până la circa 1 milion de euro), dar și-a dublat și datoriile, care erau la finalul anului 2019 de 2,3 milioane de lei.

 

Cererea de insolvență a Alpina SA, generată de municipiul Reghin în calitate de creditor, a fost înregistrată 23 august 2021 și va fi soluționată de Secția Falimente a Tribunalului Specializat Mureș.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Din pacate productia industriei de incaltaminte si haine se va reduce treptat din cauza saracirii populatiei.Oamenii cumpara alimente , platesc utilitati in loc sa cumpere pantofi si haine.Doar putred de bogatii isi vor permite sa cumpere astfel de lucruri.

LĂSAȚI UN MESAJ