Mai multă susținere financiară pentru beneficiarii de Ajutor Social

AJUTOR. De la începutul acestui an, beneficiarii de ajutor social și cei care primesc sprijin familial au fost avantajați de o măsură importantă – contopirea acestor două forme de ajutor într-un singur beneficiu, denumit Venitul Minim de Incluziune (VMI). Procedura de depunere a dosarelor pentru obținerea acestui beneficiu s-a simplificat prin intermediul unei platforme electronice naționale care efectuează verificări integrate.

Prin unificarea ajutorului social și a sprijinului familial, sumele acordate beneficiarilor au înregistrat o creștere semnificativă. Andreia-Ligia Moraru, Directorul executiv al Direcției de Asistență Socială Târgu Mureș a menționat:

“Sumele au crescut semnificativ. De exemplu, în 2023, suma maximă acordată pentru ajutor social în cazul familiilor monoparentale era de 170 de lei, în funcție de venitul persoanei. Acum, prin VMI, vorbim de 313 lei, iar în cazul unei persoane de peste 65 de ani, suma ajunge la 456 de lei.”

La nivelul județului Mureș, contopirea celor două beneficii a dus la depunerea a peste 8.000 de dosare pentru Venitul Minim de Incluziune. Cristian Răduț, directorul executiv al Agenției Județene pentru Plăți Sociale Mureș, detaliază această situație:

“Prin unificarea celor două beneficii, avem aproximativ 13.000 de dosare pentru Venitul Minim Garantat (VMG) și Ajutor pentru Sprijinul Familiei (ASF). Translatat în VMI, avem aproximativ 8.493 de dosare. De ce este un număr mai mic? Pentru că multe dosare de la ASF se regăseau și în VMG, având o dublare practică.”

Venitul Minim de Incluziune poate fi obținut de către familii și persoane singure care nu au venituri sau care nu ating nivelul minim de trai. Veniturile nete lunare ale acestora trebuie să fie de până la 700 de lei. Există însă anumite condiții, iar cei care dețin proprietăți imobiliare, spații locative în afara domiciliului, terenuri cu suprafețe mari sau mașini cu o vechime mai mică de zece ani pot să nu beneficieze de acest ajutor financiar din partea statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare