Majoritatea afacerilor de familie din România au înregistrat performanțe solide în ultimul an financiar și se așteaptă la o performanță similară în următorii doi ani

PERFORMANȚĂ. Majoritatea afacerilor de familie din România (82%) și-au majorat vânzările în ultimul exercițiu financiar, în creștere față de 55% în 2021, an încă afectat de pandemie, și peste procentul de 71% înregistrat la nivel global, potrivit studiului Global Family Business Survey realizat de PwC. În plus, mai mult de două treimi dintre afacerile de familie din România au înregistrat o creștere de două cifre. Doar 3 la sută au raportat o scădere, comparativ cu 8 la sută la nivel global.

În același timp, țintele de creștere sunt, de asemenea, ambițioase pentru următorii doi ani: 27 la sută dintre afacerile de familie din România se așteaptă să crească rapid și agresiv, comparativ cu 14 la sută la nivel global.

Afacerile de familie din România își dovedesc agilitatea și capacitatea de a crește chiar și într-un context dificil, cu multiple crize și incertitudini. Cum economia României a crescut față de anii anteriori și este mai mare decât la nivel global, prioritățile companiilor românești în următorii doi ani sunt diferite de cele la nivel global. Pentru companiile locale este importantă creșterea loialității clienților și introducerea de noi produse și servicii, ambele peste media globală, pentru care prioritățile sunt protejarea activității de bază, acoperirea costurilor și supraviețuirea incertitudinilor macroeconomice“, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

Protejarea afacerii ca fiind cel mai important activ al familiei și crearea de dividende pentru membrii familiei sunt obiective personale cheie pe termen lung în România. În același timp, nivelul de încredere între membrii familiei este în general considerat ridicat, 74% dintre respondenți afirmând că există o aliniere a familiei în ceea ce privește direcția companiei (față de 59% la nivel global).

Cu toate acestea, deși creșterea și profitul sunt considerate esențiale, majoritatea sunt de acord că profitul nu ar trebui să vină în detrimentul clienților sau al angajaților.

Întreprinderile de familie din România se consideră mai avansate decât întreprinderile globale într-o serie de domenii, inclusiv în ceea ce privește capacitatea de a se adapta / lua decizii rapid, de a avea sisteme de control al calității și sisteme de colectare a feedback-ului clienților. Astfel, 55% dintre afacerile de familie din România consideră că au capacități digitale puternice, față de doar 42% la nivel global, iar 88% spun că au capacitatea de a schimba cursul în scurt timp datorită lichidităților companiei, mult mai mare decât media globală: 58 la sută).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare