Tamási Áron

MANIFESTARE – În 22 ianuarie, la Târgu Mureș, Ungaria va lansa Anul Memorial Tamási Áron (scriitor maghiar din Harghita)

ZIUA CULTURII MAGHIARE. Sâmbătă, 22 ianuarie 2022, cu ocazia Zilei Culturii Maghiare, Ungaria (prin Secretariatul de Stat pentru Politici Naţionale din cadrul Cancelariei prim-ministrului Ungariei) va lansa la Palatul Culturii din Târgu Mureş Anul Memorial Tamási Áron (scriitor maghiar originar din Lupeni – jud. Harghita, de la a cărui naștere se împlinesc 125 de ani). Motivația publică a alegerii locației a fost explicată prin faptul că Tamási Áron, prezentat ca fiind „o persoană nedorită în timpul dictaturii comuniste”, s-a întors în Transilvania, în octombrie 1956, ca scriitor, şi şi-a citit acolo nuvela scrisă cu o seară înainte.

 

Manifestările vor fi derulate prin Casa Maghiarimii din Budapesta, condusă de directorul Krisztina Csibi, și sub înaltul patronaj al preşedintelui Parlamentului ungar, László Kövér. Pe parcursul anului memorial, în Ungaria, în Bazinul Carpatic şi în diaspora vor fi evenimente, inclusiv spectacole de teatru, expoziţii, seri literare, un concurs de proză şi eseuri, un concurs de nuvele şi un concurs de ilustraţii, a anunțat agenția maghiară de presă MTI.

 

Tamási Áron s-a născut la Lupeni (jud. Harghita), în 20 septembrie 1897, şi a fost înmormântat tot acolo, în 1966 (a murit la Budapesta, la 26 mai 1966). A cutreierat America, a trăit în Transilvania, iar din 1944 a locuit la Budapesta.

 

În acest an, Trilogia Abel, cea mai cunoscută operă a lui Tamási Áron, va fi publicată într-o ediţie specială, cu ilustraţiile unui grafician din Transilvania, fiind programate și publicările unor volume de studiu şi ediţii omagiale ale unor reviste dedicate scriitorului. De asemenea, Teatrul Spectrum din Târgu Mureş îi va prezenta piesa “Strălucitorul Jeromos” (Tündöklő Jeromos), un spectacol pus în scenă şi de Teatrul Naţional din Budapesta, care va fi inclus în acest an într-un turneu în România.

 

* Foto: @fortepan.hu

 

msnews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare