Marcel Ciolacu explică de ce nu a candidat la alegerile prezidențiale din 2024

POLITICĂ. Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat recent că motivul principal pentru care a decis să nu candideze la alegerile prezidențiale din 2024 este o discuție pe care a avut-o cu fostul președinte Traian Băsescu. Acesta i-ar fi transmis că, în cazul în care Ciolacu sau Ilie Bolojan ar fi fost candidați, ar fi existat riscul ca Administrația Trump să nu recunoască alegerile din România.
„Băsescu a spus că există o posibilitate ca un anumit stat să nu recunoască alegerile din România. Cred că dacă eu sau Bolojan am fi candidat, lucrurile ar fi dus în sensul în care a spus Băsescu”, a declarat Ciolacu într-o intervenție televizată. Premierul a subliniat că absența sa din cursă, alături de a lui Bolojan, va asigura organizarea unor alegeri corecte și transparente, similare cu cele din trecut. El a afirmat că atributul guvernului este de a organiza alegerile impecabil și că această situație va contribui la credibilitatea procesului electoral.
De asemenea, Ciolacu a adăugat că, dacă ar fi candidat el sau președintele interimar, s-ar fi creat percepția unui avantaj neloial, mai ales în contextul anulării turului doi al alegerilor. „Cred că românii ar fi putut percepe că aceștia ar fi avut un avantaj neloial”, a explicat el, evidențiind importanța unui proces electoral nedirijat de influențe politice interne.
Cu referire la scorul său din primii tur ai alegerilor anterioare, Ciolacu a menționat că a obținut 19,15% din voturi, ceea ce nu a fost suficient pentru a accede în turul doi. Când a fost întrebat despre o posibilă demisie în cazul în care Crin Antonescu, candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR, nu ar intra în turul doi, Ciolacu a evitat să ofere un răspuns clar. „Nu știu cum se întâmplă… în România poate să piardă alegerile oricine, de la orice partid, independent, nu-i întrebat de absolut nimeni dacă își dă sau nu demisia”, a declarat el, exprimându-și nemulțumirea față de presiunea constantă asupra liderilor PSD de a da răspunsuri legate de demisia lor.
Ciolacu a subliniat că aceste așteptări nu sunt aplicabile în mod egal tuturor politicienilor, sugerând că presiunea asupra președintelui PSD este nejustificată. „Cumva, dacă am avut teoria asta de a schimba premierii la fiecare an de zile, mai e o teorie… trebuie să schimbăm și președinții PSD-ului cât se poate de des”, a concluzionat el.
În contextul politic actual, declarațiile lui Ciolacu subliniază dorința sa de a păstra integritatea procesului electoral și de a evita suspiciunile legate de influențe necorespunzătoare, pregătind astfel terenul pentru alegeri corecte în 2024.