Marcel Ciolacu îi cere moderație lui Viktor Orban în discursul de la Băile Tușnad și obține promisiuni pentru Schengen

Premierul român Marcel Ciolacu a avut vineri o întâlnire informală cu premierul ungar Viktor Orban la Vila Lac din București, unde i-a cerut acestuia “moderație” în discursul său de la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad, potrivit surselor guvernamentale citate de G4Media. La discuții a participat și Kelemen Hunor, președintele UDMR.

În cadrul întâlnirii, cei doi lideri au discutat și despre punerea temei aderării României la spațiul Schengen pe agenda viitorului Consiliu UE pentru justiție și afaceri interne (JAI) din această toamnă. Viktor Orban a confirmat pe rețeaua socială X că a promis includerea subiectului pe ordinea de zi.

Ungaria deține președinția rotativă a Consiliului UE în perioada iulie-decembrie 2024, ceea ce îi permite să stabilească subiectele de discuție. Cu toate acestea, nu este sigur dacă această inițiativă va avea succes, având în vedere opoziția continuă a Austriei față de aderarea României la Schengen cu frontierele terestre.

Pe lângă tema Schengen, cei doi premieri au abordat și aspecte economice. Marcel Ciolacu a anunțat că s-a convenit începerea studiilor de fezabilitate pentru realizarea unei legături feroviare de mare viteză între Budapesta și București, un proiect considerat strategic și de interes regional.

Această întâlnire survine în contextul în care Viktor Orban a avut anul trecut un discurs revizionist la Băile Tușnad, generând controverse. De asemenea, Universitatea de Vară de la Băile Tușnad este cunoscută ca locul unde Orban lansează frecvent critici la adresa UE și NATO.

Marcel Ciolacu a subliniat într-o postare pe Facebook că discuția a fost pragmatică și s-a concentrat pe subiecte de interes comun, în beneficiul cetățenilor ambelor țări. Premierul român a mulțumit, de asemenea, omologului său ungar pentru susținerea aderării României la spațiul Schengen.

Rămâne de văzut cum va evolua această colaborare și dacă inițiativele discutate vor fi implementate cu succes, în contextul complex al relațiilor bilaterale și al provocărilor europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare