Marcel Ciolacu promite soluții compensatorii pentru pensionarii rezerviști din MApN și MAI

APĂRARE. Premierul Marcel Ciolacu a declarat recent că pentru pensionarii rezervişti din Ministerul Apărării Naţionale (MApN) şi Ministerul Afacerilor Interne (MAI) se vor găsi soluţii compensatorii, răspunzând astfel solicitărilor acestora privind majorarea soldei de grad pentru creșterea veniturilor. Deși legea pensiilor, recent adoptată, nu mai poate fi modificată în acest sens, guvernul caută alternative pentru a răspunde acestor cereri.

Contextul și solicitările pensionarilor rezerviști
Într-un interviu acordat România TV, Marcel Ciolacu a explicat că va avea o întâlnire cu rezerviștii pentru a discuta detaliile acestei probleme. „Cu rezerviştii urmează să avem o întâlnire. A fost anunţată, au fost la Ministerul Apărării. Este o solicitare…este pentru prima oară când, cu indicele de inflaţie de 13,8%, am prins şi pensiile militarilor,” a declarat premierul. Până în prezent, ajustările pensiilor erau stabilite în funcţie de fiecare minister în parte.

Premierul a subliniat că s-a introdus o soldă de grad pentru militarii activi la începutul anului, în valoare de 5%. Deși pensionarilor li s-a aplicat indicele de inflație, aceștia solicită acum ca solda de grad să fie mărită și pentru ei.

Soluții compensatorii în locul modificării Legii Pensiilor
Marcel Ciolacu a explicat că, deși guvernul dorește să facă meseriile din MApN și MAI cât mai atractive și bine plătite, modificarea legii pensiilor adoptată recent nu este o opțiune viabilă. „Normal că întotdeauna ne dorim mai mult, dar nici modificări, pentru că tocmai ce am terminat cu Legea pensiilor, nici nu pot veni cu modificări la Legea pensiilor după ce de abia am aprobat-o şi a fost închisă ca şi jalon în PNRR. Şi atunci o să găsim altă zonă de compensare,” a afirmat Ciolacu.

Protestul rezerviştilor militari
Această declarație a premierului vine pe fondul unui protest al rezerviștilor militari, desfășurat vineri după-amiază în Piața Victoriei. Principala revendicare a protestatarilor a fost majorarea soldei de grad la nivelul acordat angajaților din MApN și MAI aflați în activitate. Protestul subliniază nemulțumirile pensionarilor față de diferențele de tratament financiar între aceștia și militarii activi.

Strategia Guvernului pentru creșterea atractivități meseriilor militare
Premierul a mai subliniat că unul dintre interesele majore ale statului în acest moment este ca meseriile practicate de angajații MApN și MAI să fie cât mai bine plătite și să devină cât mai atractive, având în vedere deficitul de personal. „Cred că o abordare în funcţie de plafoanele de pensii trebuie avută. (…) Legea este egală pentru toţi, de asta şi venim cu noua lege a pensiilor, ea nici nu a fost pusă în aplicare şi acum să vin să o modific, par neserios în faţa Comisiei,” a explicat Ciolacu.

Premierul a cerut și o analiză de la MAI și MApN pentru a vedea cum pot fi încadrate anumite pensii, menționând că nu pot fi făcute majorări pentru pensiile care ajung la 20.000 de lei.

Vizita la Ministerul Apărării și întâlnirea cu rezerviștii subliniază eforturile guvernului de a găsi soluții pentru nemulțumirile acestora. Deși legea pensiilor nu poate fi modificată imediat după adoptare, premierul Marcel Ciolacu asigură că se vor căuta alternative pentru a compensa solicitările pensionarilor rezerviști, în timp ce se urmărește și atragerea unui personal nou și bine pregătit în structurile MApN și MAI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare