Mercurul, interzis în echipamentele electrice și electronice din 2025 în UE: o schimbare crucială pentru mediu

SCHIMBARE. Uniunea Europeană ia măsuri ferme împotriva poluării cu mercur, un metal toxic prezent în diverse echipamente electrice și electronice. Comisia Europeană a propus și va adopta o lege ce interzice producția și comercializarea acestor dispozitive conținând mercur începând cu anul 2025. Acest pas important va afecta echipamente precum ecranele de laptop, becurile fluorescente compacte, bateriile, barometrele, dar și unele electrocasnice mai vechi, precum mașini de spălat, congelatoare, încălzitoare și uscătoare de rufe, conform Asociației RESPO DEEE.

De la lansarea acestei legi, toate noile produse din această categorie nu vor mai conține mercur, punând capăt utilizării sale în aceste dispozitive. Până în prezent, mercurul era folosit într-o varietate de echipamente, iar milioane de astfel de produse există încă în casele oamenilor. Asociația RESPO DEEE avertizează cu privire la necesitatea gestionării corecte a acestor dispozitive, fie prin reciclare conformă, fie prin predarea lor în condiții de maximă siguranță.

Mercurul, unul dintre cele aproximativ 350.000 de elemente chimice poluante identificate, se alătură listei substanțelor cu impact grav asupra mediului și sănătății umane. Această mișcare a UE vine în contextul în care producția anuală și emisiile de noi substanțe chimice depășesc capacitatea societății de a evalua riscurile asociate. Până în 2050, se estimează că numărul acestor substanțe va tripla.

Reprezentanții Asociației RESPO DEEE subliniază importanța informării publicului cu privire la gestionarea corectă a echipamentelor care conțin mercur, subliniind consecințele grave ale aruncării acestora în mod necorespunzător. Mercurul, cunoscându-se pentru toxicitatea sa, poate duce la probleme de sănătate și poluarea mediului înconjurător.

Mercurul, un conductor electric, este prezent în special în fabricarea întrerupătoarelor. În cazul deteriorării acestor echipamente, mercurul devine vapor invizibil, inodor și extrem de toxic, putând provoca leziuni cerebrale ireversibile și afecta dezvoltarea fetuşilor în sarcină.

În contextul acestei schimbări legislative, Asociația RESPO DEEE subliniază că există alternative pentru înlocuirea mercurului în procesul de fabricație a echipamentelor electrice și electronice, menționând că noile produse vor fi mai sustenabile și mai puțin periculoase pe termen lung. Întrucât tehnologia a evoluat, alternativele mai sigure au devenit accesibile, chiar dacă implică inițial o creștere a costurilor de producție.

În contextul acestei inițiative, Asociația RESPO DEEE încurajează populația din România să predea gratuit pentru reciclare echipamentele electrice și electronice. Oamenii pot comanda cutii RESPO pentru colectarea acestor dispozitive, iar ulterior le pot duce personal la centrele de colectare sau pot solicita preluarea acestora de către colectorii autorizați. Toate aceste facilități sunt oferite gratuit pentru a susține gestionarea corespunzătoare a deșeurilor și protejarea mediului înconjurător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare