Mickey și Minnie Mouse din „Steamboat Willie” intră în domeniul public în SUA

ANIMAȚIE. Potrivit informațiilor furnizate de BBC, celebrele personaje Mickey și Minnie Mouse din filmul de animație „Steamboat Willie”, realizat în 1928, au devenit disponibile publicului larg în Statele Unite ale Americii, după expirarea drepturilor de autor ale companiei Disney asupra lor.

„Steamboat Willie” este considerat un moment istoric în cinematografie, marcând debutul lui Mickey și Minnie Mouse și lansând cariera lui Walt Disney. Drepturile de autor asupra acestor prime versiuni ale celor doi șoareci au expirat la 1 ianuarie 2024 conform legislației americane, care prevede o perioadă de protecție de 95 de ani pentru astfel de personaje.

Această expirare înseamnă că orice desenator sau creator poate acum să utilizeze și să modifice imaginile cu Mickey și Minnie Mouse din „Steamboat Willie” fără a obține permisiunea sau a plăti costuri către Disney. Cu toate acestea, compania a subliniat că versiunile „moderne” ale celor doi șoareci rămân sub protecția legilor de drepturi de autor.

În Uniunea Europeană, drepturile de autor au o durată de protecție de 70 de ani de la decesul autorului sau de la decesul ultimului autor supraviețuitor în cazul lucrărilor create de mai multe persoane. Disney continuă să dețină marca înregistrată Mickey Mouse ca identitate de brand și mascotă „corporate”, ceea ce limitează în continuare utilizarea imaginilor cu Mickey Mouse de către publicul larg în anumite contexte comerciale.

Jennifer Jenkins, director la Duke Centre for the Study of the Public Domain, a explicat că, deși imaginile originale din 1928 sunt acum în domeniul public, există în continuare restricții în ceea ce privește comercializarea de produse similare cu cele vândute de Disney. Astfel, publicul nu poate produce și vinde obiecte precum tricouri cu imaginile Mickey și Minnie Mouse încă protejate de copyright.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare