Mii de persoane așteptate la Miercurea-Ciuc pentru “Ziua celor 1.000 de fete secuience”

EVENIMENT. Mii de persoane sunt așteptate sâmbătă, 6 iulie, la „Ziua celor 1.000 de fete secuience” de la Șumuleu Ciuc, lângă Miercurea-Ciuc, un eveniment care promovează portul și tradițiile secuiești.

Primarul Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a subliniat importanța acestei manifestări pentru comunitatea secuiască. Ceremonia de deschidere va avea loc în centrul orașului, urmată de o slujbă religioasă în catedrala franciscană. Ansamblurile folclorice vor evolua apoi pe scena în aer liber dintre dealurile Șumuleu Mare și Șumuleu Mic.

András Mihály, directorul Ansamblului Național Secuiesc Harghita, a menționat că peste o mie de dansatori vor fi prezenți pe scenă. Viceprimarul Sogor Eniko a subliniat simbolismul evenimentului împotriva globalismului. Directorul adjunct Fuleki Zoltan a precizat că la eveniment vor participa 36 de ansambluri folclorice din Covasna, Harghita și Bacău, și a îndemnat participanții să respecte regulile de circulație.

Evenimentul va include un târg de produse artizanale și ateliere ale meșteșugarilor. Localitatea Sândominic este gazda onorifică a manifestării din acest an. „Ziua celor 1.000 de fete secuience” este organizată de Ansamblul Național Secuiesc Harghita, Primăria Miercurea-Ciuc, Biserica Franciscană, Primăria Sândominic și Consiliul Județean Harghita. Manifestarea a început în 1931, fiind inițiată de etnograful maghiar Domokos Pal Peter și un călugăr franciscan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare