Ministerul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu: “Vom consolida Spațiul Schengen”

ȘTIRI. România va consolida Spațiul Schengen și nu este deloc corect să avem în continuare doar o integrare parțială în acest spațiu european de liberă circulație, a declarat luni ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, conform Agerpres.

Ministrul Predoiu a subliniat importanța consolidării Spațiului Schengen și a afirmat că țara noastră este pregătită să coopereze pentru protecția frontierelor și combaterea migrației ilegale. România a făcut deja un pas important în această direcție, intrând în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime la 31 martie 2024. Cu toate acestea, ministrul consideră că progresul trebuie continuat și că este necesar un efort comun pentru a aduce această integrare la un nivel complet.

„Vom consolida Spațiul Schengen și nu este deloc corect să avem în continuare doar o integrare parțială în Spațiul Schengen. Este adevărat că în decembrie, anul trecut, am făcut un pas important, intrând în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime (de la 31 martie 2024, n.red.), dar cred că acest progres ar trebui să fie urmat de un alt pas în acest an. Și vom lucra în această privință cu colegii și prietenii noștri din Austria și din alte state membre. Suntem gata să cooperăm cu privire la protecția frontierelor, la migrația ilegală și, de asemenea, mă refer la cooperarea polițienească. Avem rezultate foarte bune în această privință și cred că aceasta ar trebui să fie baza pentru deciziile viitoare. De aceea am spus că, în materie de migrație, în materie de protecție a frontierelor, România este un foarte bun exemplu și suntem pregătiți să contribuim cu expertiza noastră la consolidarea întregii Uniuni Europene și, de asemenea, a Spațiului Schengen”, a declarat vicepremierul Cătălin Predoiu înaintea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI).

Combaterea traficului de droguri a fost un alt subiect important discutat în cadrul reuniunii miniștrilor de Interne europeni. Miniștrii urmau să adopte o decizie privind punerea în aplicare a celor mai bune practici în combaterea traficului de droguri, iar Cătălin Predoiu a subliniat importanța unei cooperări consolidate între statele membre și necesitatea alocării de resurse suplimentare pentru forțele de poliție în acest scop.

Referitor la acest subiect, Cătălin Predoiu a subliniat că pentru combaterea traficului de droguri, fenomen ce devine „una din principalele vulnerabilități ale Uniunii Europene”, sunt necesare măsuri urgente și trebuie consolidată cooperarea între țările membre, care ar trebui să aloce mai multe forțe de poliție în acest scop.

„Legat de asta, în România noi am început o campanie foarte solidă. CSAT a luat o decizie importantă, creând un grup de lucru interinstituțional. Alături de alte instituții, în acest grup este prezent Ministerul Afacerilor Interne și cooperăm pentru a dezmembra grupurile de criminalitate organizată care se ocupă de traficul de droguri și, de asemenea, de traficul de persoane”, a spus ministrul de Interne român.

Predoiu a amintit că țara noastră a luat măsuri serioase pentru combaterea migrației ilegale, cum este cazul proiectului pilot pus în practică cu Serbia, rezultatul fiind că migrația ilegală a scăzut spre zero la frontiera comună. În 2023, doar 40 de persoane au trecut ilegal această graniță. Predoiu a anunțat că acest proiect va continua și că a semnat luni dimineață, alături de comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson, o scrisoare privind consolidarea acestei inițiative, România fiind pregătită să pună experiența sa la dispoziția tuturor celorlalte țări membre UE care doresc să coopereze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare