Ministerul Educației lansează în consultare publică noi proiecte pentru îmbunătățirea sistemului de învățământ preuniversitar

EDUCAȚIE. Ministerul Educației a anunțat lansarea în consultare publică a două proiecte majore destinate să aducă îmbunătățiri semnificative în sistemul de învățământ preuniversitar din România. Acestea sunt Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar (ROFUIP) și Statutul Elevului.

Proiectele propuse includ modificări esențiale menite să alinieze reglementările actuale cu prevederile Legii Învățământului Preuniversitar, dar și să adreseze diverse aspecte specifice activităților din unitățile de învățământ.

Principalele Modificări și Reglementări din ROFUIP

Una dintre prioritățile esențiale ale noilor reglementări este continuarea procesului de digitalizare, valorificând oportunitățile pe care le oferă instrumentele digitale pentru un sistem educațional modern și eficient. De asemenea, proiectul propune măsuri pentru a crește transparența și pentru a îmbunătăți comunicarea dintre școli și beneficiarii direcți și indirecți ai educației, inclusiv părinții și comunitatea.

O altă modificare semnificativă vizează creșterea sprijinului pentru orientarea școlară și în carieră, oferind elevilor resurse și îndrumare pentru a-și contura un parcurs educațional și profesional adecvat. În plus, proiectul include precizări clare privind încadrarea elevilor aflați în situație de abandon școlar sau în risc de abandon școlar, pentru a putea implementa măsuri preventive și de intervenție eficace.

Noutăți în Statutul Elevului

Statutul Elevului, supus și el consultării publice, aduce câteva modificări esențiale pentru asigurarea unui mediu educațional echitabil și eficient. Printre acestea se numără menținerea interdicției utilizării telefoanelor mobile în timpul orelor, pentru a preveni distragerile și a facilita un mediu de învățare mai concentrat.

De asemenea, elevii vor avea dreptul la planuri individualizate de învățare, personalizate pentru a răspunde nevoilor specifice ale fiecărui elev. Introducerea sancțiunilor prevăzute de lege reprezintă o altă noutate importantă, asigurând un cadru disciplinar clar și echitabil în școli.

Participarea Publicului la Consultare

Ministerul Educației încurajează participarea activă a publicului la această consultare, pentru a colecta opinii și sugestii care să contribuie la finalizarea și implementarea acestor reglementări. Documentele supuse consultării publice, precum și principalele modificări propuse, sunt disponibile aici.

Această inițiativă reprezintă un pas important în modernizarea și îmbunătățirea sistemului de învățământ preuniversitar din România, răspunzând nevoilor actuale ale elevilor și profesorilor, și pregătind terenul pentru o educație de calitate, adaptată cerințelor secolului XXI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare