Ministerul Educației propune schimbări privind numărul de elevi în clase

EDUCAȚIE. Ministerul Educației din România intenționează să facă modificări în privința numărului de elevi și copii acceptați în clasele din diverse forme de învățământ, începând cu anul școlar viitor. Potrivit specialiștilor din Ministerul Educației, se propune ca numărul maxim de copii în grupa mare de la creșă să fie peste 22, iar în clasele de gimnaziu și liceu să fie peste 28 de elevi, ceea ce reprezintă o creștere față de cifrele actuale.

Un proiect de ordin în acest sens a fost pus în dezbatere publică și prevede că, începând cu anul școlar 2024-2025, școlile pot solicita inspectoratelor școlare, în circumstanțe excepționale și cu aprobarea consiliului de administrație, suplimentarea sau diminuarea cu doi elevi sub efectivul minim sau peste efectivul maxim prevăzut de Legea învățământului.

Această modificare ar urma să se aplice pentru antepreșcolari, preșcolari sau elevi din unitățile de învățământ preuniversitar de stat. Totuși, această propunere este supusă aprobării și trebuie să treacă prin procedurile legale înainte de a deveni efectivă.

Această inițiativă a Ministerului Educației are scopul de a face față situațiilor excepționale și de a oferi școlilor posibilitatea de a ajusta numărul de elevi în funcție de nevoile specifice ale fiecărei instituții.

Articolul 5 prevede că Ministerul Educației are autoritatea de a aproba desfășurarea activităților educaționale cu un număr de participanți mai mare decât cel stabilit de inspectoratele școlare, în următoarele domenii:

a) În cazul educației timpurii, nivelul antepreșcolar:

(i) Grupa mică, cu mai mult de 11 copii;

(ii) Grupa mijlocie, cu mai mult de 17 copii;

(iii) Grupa mare, cu mai mult de 22 copii;

b) În cazul educației timpurii, nivelul preșcolar, cu mai mult de 22 de copii;

c) În învățământul primar, cu mai mult de 24 de elevi;

d) În învățământul gimnazial, cu mai mult de 28 de elevi;

e) În învățământul sportiv și cel artistic, cu mai mult de 26 de elevi;

f) În învățământul liceal, inclusiv învățământul dual, cu mai mult de 28 de elevi;

g) În învățământul postliceal, cu mai mult de 30 de participanți;

h) În învățământul special:

(i) Pentru antepreșcolari cu sprijin de nivel I-II, cu mai mult de 9 copii;

(ii) Pentru beneficiarii primari cu sprijin special de nivel I-II, cu mai mult de 10 elevi;

(iii) Pentru antepreșcolari cu deficiențe grave de dezvoltare și preșcolari cu sprijin special de nivel III-IV, cu mai mult de 7 copii;

(iv) Pentru beneficiarii primari cu sprijin special de nivel III-IV, cu mai mult de 8 elevi;

i) În învățământul tehnologic special pentru elevii cu deficiențe ușoare și/sau moderate, cu mai mult de 14 participanți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare