Ministerul Sănătății anunță reînceperea tipăririi Cardurilor de Sănătate

SĂNĂTATE. Ministerul Sănătății a luat măsuri pentru reînceperea procesului de tipărire a cardurilor de sănătate, anunțând recent semnarea unui nou contract de tipărire pentru 1,2 milioane de carduri cu Compania Națională “Imprimeria Națională” – S.A.

Acest demers vizează cardurile naționale de asigurări sociale de sănătate, destinate persoanelor care au împlinit 18 ani sau au dobândit calitatea de asigurat după distribuirea inițială a cardurilor.

Acordul-cadru încheiat între Ministerul Sănătății și Compania Națională “Imprimeria Națională” – S.A. are o durată de 3 ani și urmărește producerea a 1,2 milioane de carduri de sănătate. Procesul de retipărire a acestor carduri a început, iar primele 400.000 de carduri vor fi livrate către Casele Județene de Asigurări de Sănătate în două tranșe.

Primul lot de 200.000 de carduri va fi livrat până la 31 noiembrie 2023, iar al doilea lot până la 15 decembrie 2023. Bugetul alocat pentru tipărirea celor 400.000 de carduri este de aproximativ 5,5 milioane de lei, iar distribuirea lor către asigurați va fi efectuată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Este demn de menționat că în acest an, statul român a anunțat o investiție semnificativă de 400 de milioane de euro în digitalizarea sistemului de sănătate. Din această sumă, 100 de milioane de euro proveniți din fonduri europene vor fi alocate pentru modernizarea platformei Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), platformă care oferă acces inclusiv la cardurile de sănătate.

Cu toate acestea, la momentul actual, CNAS nu eliberează carduri pentru toate categoriile de populație, fiind în special tinerii, precum studenții sau cei la început de carieră, afectați de această situație. Potrivit reprezentanților CNAS, aceste probleme și întârzieri în eliberarea cardurilor sunt în mare parte cauzate de limitările capacității sistemului informatic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare