Ministerul Sănătăţii emite primele avize de oportunitate din programul de 13 miliarde de lei pentru infrastructura medicală
FINANȚARE. Ministerul Sănătăţii a anunţat astăzi emiterea primelor avize de oportunitate din cadrul unui program ambiţios în valoare de 13 miliarde de lei, în colaborare cu Banca Europeană de Investiţii (BEI), destinat modernizării infrastructurii medicale din România. Printre beneficiarii avizelor se numără Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Galaţi, Spitalul Judeţean de Urgenţă Tg. Jiu, Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu-Severin, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva, Spitalul Orăşenesc din Vişeul de Sus, Spitalul Municipal din Craiova şi Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandescu” din Bucureşti.
Valoarea totală a proiectelor aprobate astăzi se ridică la 2 miliarde de lei, iar programul are ca scop reabilitarea, dotarea şi extinderea unităţilor medicale. Evaluarea cererilor de finanţare va fi realizată de o comisie mixtă de experţi în fonduri europene, cu finalizare planificată pentru 15 octombrie 2024.
Secretarul de stat Alexandru Rogobete a descris acest program ca „fratele puțin mai mare al PNRR”, evidenţiind că este un pas important pentru îmbunătăţirea sistemului de sănătate din România. „Astăzi, au fost eliberate avize în valoare de 2 miliarde de lei pentru peste 25 de spitale, unde se vor realiza lucrări de reabilitare şi dotare. PNRR direcţionează 11 miliarde de lei în sănătate, iar prin PNIIUS alte 13 miliarde de lei vor finanţa spitale noi, cu dotări de ultimă generaţie”, a declarat Rogobete.
Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a subliniat că programul va aduce beneficii directe atât pentru sistemul public de sănătate, cât şi pentru pacienţi. „Acest proiect interministerial va produce efecte concrete pentru spitale, pacienţi şi medici”, a afirmat Rafila, mulţumind colegilor din Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru sprijinul acordat.
Programul de 13 miliarde de lei va fi implementat între 2024 şi 2030 şi se va axa pe toate tipurile de unităţi sanitare publice, inclusiv spitale orăşeneşti, municipale şi judeţene. Similar PNRR-ului, PNIIUS va finanţa construcţii noi, extinderi, dotări şi lucrări de modernizare pentru spitalele existente.
Fondurile sunt distribuite astfel: spitalele judeţene pot primi până la 2 miliarde de lei, spitalele municipale 350 de milioane de lei, iar spitalele orăşeneşti 250 de milioane de lei. Evaluarea acestor cereri de finanţare va continua, având în vedere că Ministerul Sănătăţii a primit deja peste 150 de solicitări.
Acest program reprezintă un pas semnificativ în direcţia îmbunătăţirii infrastructurii medicale din România, oferind oportunităţi de modernizare şi digitalizare care vor beneficia atât personalul medical, cât şi pacienţii.