Ministra Muncii, Simona Bucura-Oprescu, anunță măsuri noi pentru persoanele cu deficiențe auditive: coeficient de solidaritate și puncte de sprijin la pensie

PENSII.   Simona Bucura-Oprescu, ministra Muncii, a declarat recent că persoanele cu deficiențe auditive care se vor pensiona ar putea beneficia de un coeficient de solidaritate și de puncte de sprijin în noua lege a pensiilor, o măsură menită să îmbunătățească situația acestora. Anunțul a fost făcut în cadrul evenimentului „Ziua Porților Deschise”, organizat pentru a marca 105 ani de la înființarea Asociației Naționale a Surzilor din România (ANSR).

Măsuri complementare noii legi a pensiilor

Ministra a subliniat că, deși noua lege a pensiilor are la bază pilonul contributivității, pentru persoanele cu deficiențe auditive și alte categorii vulnerabile se discută soluții speciale. Printre acestea se numără introducerea coeficientului de solidaritate și acordarea de puncte de sprijin care să le asigure o pensie mai echitabilă.

„Împreună găsim soluții, astfel încât, complementar noii legi a pensiilor, ale căror efecte le cunoaștem cu toții, dar care are ca principal pilon contributivitatea, venim cu o soluție discutată cu organizațiile non-guvernamentale reprezentative, inclusiv ANSR, astfel încât să putem aduce un coeficient de solidaritate și puncte de sprijin pentru cei din comunitatea dumneavoastră care au muncit și care merită o pensie corectă”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

Reformă în domeniul protecției persoanelor cu handicap

Simona Bucura-Oprescu a evidențiat și eforturile din acest an pentru a îmbunătăți situația persoanelor cu handicap grav. Ea a menționat că, începând cu luna iunie, a fost aprobată o majorare suplimentară de 10% pentru aceste persoane, pe lângă creșterea cu Indicatorul Social de Referință.

„Toate aceste drepturi se vor regăsi în Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, ceea ce reprezintă un angajament ferm din partea statului român”, a adăugat ministra.

Lupta împotriva abuzurilor în sistem

Un alt punct important discutat de Simona Bucura-Oprescu a fost necesitatea unei reforme care să protejeze persoanele cu nevoi reale, eliminând abuzurile din sistem. Aceasta a precizat că Sistemul Național Integrat de Management al Dizabilității va contribui la o mai bună gestionare a drepturilor și resurselor.

„Facem o adevărată reformă pentru a ne asigura că cei care merită cu adevărat să aibă drepturi superioare în raport cu nevoile lor să le primească, iar cei care beneficiază pe nedrept de statutul de persoană cu dizabilități să fie excluși”, a subliniat ea.

Concluzii

Reformele anunțate de ministra Simona Bucura-Oprescu reprezintă un pas important pentru protejarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, în special pentru cei cu deficiențe auditive. Prin aceste măsuri, se urmărește o îmbunătățire a calității vieții acestor persoane, aliniindu-se la angajamentele statului român privind protecția socială și incluziunea lor reală în societate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare