Ministrul Agriculturii propune un mecanism pentru stabilizarea prețurilor alimentare în România

PROPUNERE. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat duminică seară că intenționează să implementeze un “mecanism” pentru stabilizarea prețurilor la produsele agro-alimentare în întreaga țară. Acest demers are drept scop menținerea prețurilor la un nivel constant, iar Barbu a subliniat importanța continuării plafonării adaosului comercial la cele 14 alimente de bază.

Barbu a respins ideea unui acord cu retailul, sugerând că Guvernul va emite un act normativ pentru a reglementa situația. Argumentând că “un acord nu este respectat” și că “nu are formă juridică” sau “contravenție”, ministrul consideră că un act normativ este necesar pentru a avea un control eficient.

Această inițiativă vine în contextul prelungirii plafonării adaosului comercial la alimentele de bază, începând cu 1 august 2023. Măsura, aplicată inițial pe o perioadă de două luni, a stârnit controverse, cu opoziția retailerilor și economiștilor, care susțin că poate duce la pierderi financiare și creșteri ale altor prețuri.

Florin Barbu a recunoscut posibilitatea unui efect de “waterbed”, adică o redistribuire a costurilor în alte zone ale produselor. Cu toate acestea, el a subliniat că este o practică comercială neloială, iar Consiliul Concurenței ar trebui să intervină pentru a preveni abuzurile.

Ministrul Agriculturii a anunțat și intenția de a crea un mecanism împreună cu retailerii și ministerul Economiei pentru a “stabiliza toate prețurile din România“, concentrându-se pe produsele agro-alimentare. Criticii și economiștii au manifestat rezerve cu privire la intervenția statului în economie, afirmând că soluția pentru prețuri mai mici este o competiție liberă și nereglementată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare