Ministrul austriac de interne Gerhard Karner: “Și eu sunt supărat!”

POLITIC. “Și eu sunt supărat”, a răspuns ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, întrebat despre supărarea românilor că le-a blocat accesul în spațiul Schengen. Oficialul austriac a susținut că “documentele legale au fost puse pe masă practic peste noapte, fără a pregăti populația pentru ceea ce va însemna”.
Austria a fost singurul stat UE care s-a opus aderării României, care așteaptă astfel de 11 ani să intre în spațiul Schengen.

“Am votat împotriva admiterii Bulgariei și României pentru că Schengen nu funcționează în acest moment. Altfel, nu am fi avut 75.000 de migranți neînregistrați în Austria. Și am sugerat să amânăm aderarea și să votăm din nou în septembrie, de exemplu. după această fază se poate spune dacă s-a întâmplat ceva și dacă s-au aplicat măsurile anunțate de Comisia Europeană. Acțiunea este importantă”, a argumentat ministrul austriac de interne într-un interviu pentru Der Standard după votul din Consiliul Justiției și Afacerilor Interne (JAI).

Când jurnalistul a menționat că doar un număr mic de persoane care solicită azil în Austria vin prin România, majoritatea ajungând prin Serbia și Ungaria, iar România este supărată din cauza acestei abordări a Austriei, ministrul austriac de interne a replicat: “Și eu sunt supărat. Și anume, pe procedură, pentru că documentele legale au fost puse pe masă practic peste noapte. De mai bine de un deceniu se discută despre faptul că Schengen trebuie extins. Iar acum vine brusc, fără a pregăti populația pentru ceea ce va aduce: Există mai multă siguranță sau există plusuri și minusuri în ceea ce privește riscurile?”.

Întrebat despre faptul că este singur în acest efort de a bloca România și Bulgaria, ministrul austriac a susținut că Cehia, de exemplu, ar avea interes să susțină includerea celor două state în Schengen pentru că deține președinția Consiliului UE și vrea “să obțină rezultate” în acest mandat. “Cred că este esențial ca măsuri eficiente de reducere a migrației ilegale și a abuzurilor în materie de azil să fie implementate acum, de exemplu ca procedurile la frontiera externă să fie efectuate în Bulgaria”.

El a negat că opoziția guvernului său a fost determinată de campania electorală a partidului său pentru alegerile regionale din 29 ianuarie: “Nu există nicio legătură. Avem cel mai mare număr de refugiați din 1956 încoace. De fapt, migrația ilegală (…). Nu pot ignora acest lucru.(…) Aceste lucruri sunt fapte și trebuie să mă ocup de ele în calitate de ministru”.

Întrebat despre faptul că doar o mică parte dintre persoanele care au solicitat azil în Austria au fost totuși acceptate, majoritatea mergând în alte țări ale UE și, astfel, nu punând presiune pe sistemul intern, Karner a răspuns: “Dar poliția a înregistrat 100.000 de persoane la frontieră”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare