Ministrul de finanțe Adrian Caciu, estimează o creștere economică de 4,6% în acest an

ECONOMIE. Economia României va crește cu 4,6% în acest an, potrivit proiecțiilor exprimate de ministrul Finanțelor, Adrian Caciu.

PIB-ul țării a crescut cu 5% an/an în primele trei trimestre ale anului, iar ratele anuale de creștere au scăzut, rămânând totuși semnificative, de 4% an/an în trimestrul al treilea.

“Este adevărat, semnele unei încetiniri devin evidente, acesta trebuie să fie semnalul pentru modul în care vom proiecta bugetul pentru 2023.Trebuie să intervenim cu stimuli economici astfel încât să dăm un impuls creșterii economice”, a declarat ministrul Caciu, potrivit News.ro.

“Vă reamintesc că, în primul trimestru al anului, când a pornit conflictul din Ucraina, toată lumea vedea că ne îndreptăm spre recesiune”, a adăugat el.

Ceea ce i-a luat cu adevărat prin surprindere pe analiști atunci când INS a publicat pe 15 noiembrie estimarea preliminară a PIB-ului din trimestrul al treilea a fost dinamica trimestrială, care a indicat un avans de 1,3% pe trimestru pentru PIB-ul ajustat sezonier, într-un moment în care prognoza de consens era mult mai pesimistă, prevăzând recesiune tehnică pentru următoarele trimestre.
Ministrul Caciu a respins acuzațiile referitoare la faptul că statisticile ar fi fost vitregite de către INS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare