Modernizare majoră pentru siguranța rutieră: Proiectul Helipol pentru monitorizarea traficului din aer

RUTIER. Într-un pas semnificativ către creșterea siguranței rutiere, Guvernul României a dat undă verde programului Helipol, o inițiativă amplă ce urmărește să îmbunătățească monitorizarea și intervenția în traficul rutier prin utilizarea tehnologiei avansate. Marcel Ciolacu, vicepremier și ministru al Afacerilor Interne, a anunțat că poliția română va beneficia de o serie de resurse și echipamente pentru a face față provocărilor traficului modern.

Acest proiect ambițios, aprobat de Guvern și susținut de Ministerul Afacerilor Interne, va aduce o schimbare semnificativă în abordarea siguranței rutiere în România. Un total de patru elicoptere, 200 de autospeciale și 75 de motociclete vor fi puse la dispoziția poliției pentru a asigura o intervenție rapidă și eficientă în situații de urgență.

Scopul principal al programului Helipol este îmbunătățirea monitorizării traficului rutier prin intermediul celor trei elicoptere medii, cu o autonomie de zbor de 120 de minute, și a unui elicopter greu, capabil să zboare timp de 240 de minute. Echipamente opto-electronice de înaltă calitate, precum cele de tip FLIR (Forward Looking InfraRed), vor completa arsenalul de tehnologii de supraveghere. Acest lucru va permite autorităților să detecteze și să intervină mai eficient în situații de risc.

În plus, eforturile se vor concentra pe dotarea poliției rutiere cu 200 de autospeciale și 75 de motociclete de intervenție, asigurând o prezență vizibilă și promptă pe drumurile țării. De asemenea, proiectul va investi în infrastructura de comunicații și cercetare, consolidând capacitatea de a coordona operațiunile și de a furniza informații în timp real.

Prin programul Helipol, Guvernul dorește să abordeze una dintre provocările majore ale siguranței rutiere în România. Deși s-au făcut îmbunătățiri semnificative în ultimii ani, numărul accidentelor și victimelor rămâne în continuare o preocupare. Într-un efort de a schimba acest trend, autoritățile au alocat resurse semnificative pentru proiectul Helipol, recunoscând importanța protejării vieții cetățenilor prin măsuri concrete și tehnologii de ultimă generație.

“Helipol înseamnă mai multă siguranță în trafic pentru cetățeni. 85% din programul de aproximativ 460 mil. lei este finanțare europeană”, a subliniat ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat și el importanța proiectului, evidențiind nevoia de a spori siguranța pe șosele și subliniind implicarea fondurilor europene în acest efort.

Proiectul Helipol reprezintă o investiție semnificativă în siguranța rutieră din România, cu scopul de a crea un mediu mai sigur pentru toți participanții la trafic și de a reduce numărul de accidente și victime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare