Modificarea pensiilor speciale? Care sunt categoriile vizate?

PENSII. Ieri guvernanții au discutat proiectul de modificare a pensiilor speciale pentru mai multe categorii de angajați ai statului (magistrați, militari, polițiști și diplomați).

Este cerută o reformă a pensiilor speciale și o recalculare. Printre modificări se specifică eliminarea unor sporuri sau prime și interdicția ca pensia să depășească salariul de bază.
Mai multe categorii de personal sunt vizate în noua reformă, printre care se numără magistrații, funcționarii parlamentari, angajații Curții de conturi, militarii și polițiștii.

Parlamentul fiind în vacanță în luna ianuarie, va trebui să așteptăm minim până în februarie pentru a începe discuțiile pe această temă.
Guvernul și-a luat o responsabilitate de a veni cu o reformă care să elimine pensiile speciale prin celebrul PNRR, dar termenul limită pentru îndeplinirea acestui angajament va fi depășit, fiind în trimestrul patru din 2022, respectiv până la 31 decembrie 2022.

De altfel, potrivit recomandărilor Băncii Mondiale, propunerile de reformă vizează următoarele modificări:
– Vârsta de pensionare să ajungă treptat la 65 de ani. Vârsta de pensionare ar urma să crească cu câte 6 luni/an timp de zece ani, astfel încât să se ajungă la cei 65 de ani ceruți de Banca Mondială.
– Vechimea în specialitate necesară pensionării să fie de minimum 30 de ani.
– Pensia să fie calculată ca 65% din media veniturilor brute pe 5 ani consecutivi, la alegere din ultimii 10 ani de activitate.
– La procentul de 65% din media salariilor se va ajunge treptat de la actualul 80%, în zece ani.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat ieri în ședința de Guvern, că vor fi adoptate mai multe decizii care vizează îndeplinirea jaloanelor şi țintelor din Planul Naţional de Redresare şi Reziliență, între care se numără şi legea de modificare a pensiilor speciale.

„Cred că este, de asemenea, important să subliniem că în ședința de astăzi vom avea o serie întreagă de decizii care vizează îndeplinirea jaloanelor şi țintelor din PNRR. Vom adopta inclusiv legea de modificare a pensiilor speciale”, a spus premierul.
El a adăugat că vor mai fi adoptate o serie de decizii în ceea ce privește operaționalizarea şi facilitarea atragerii fondurilor europene, decizii care vor fi promovate de către Ministerul Investițiilor şi Proiectelor Europene.
„O singură precizare, nu e vorba de o reformă a pensiile speciale, este o lege privind desființarea pensiilor speciale. Cel puțin în privința magistraților, lucrurile se întorc cu 20 de ani în urmă. Eu mă întreb dacă legea va ajunge la CCR. ”

Ce spune fostul președinte CCR despre tăierea pensiilor speciale?
„Aceasta este opera USR, ei au avut această idee. Acum au venit să spună că UE cere așa ceva, ei au propus asta când au negociat PNRR, sigur că ei au acceptat această propunere și acum se întreabă ce s-a întâmplat. De ce nu s-a prins într-un singur proiect toate pensiile, după o lună vii și modifici statutul procurorilor, ce predictibilitate mai ai, cine să mai creadă legislația română. E un alt mod de aplicare a pensiilor, e un mod de calcul care se aplica la legea pensiilor din vremea Comunismului, nu au inventat nimic, nu au venit cu nimic nou. Eu nu cred că de data asta se va aproba, pentru că nu are cine să sesizeze CCR.”, a declarat fostul președinte al CCR Augustin Zegrean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare