Modificări Importante în Legislația de plafonare a prețurilor la energie și gaze: ce urmează să se schimbe și ce impact va avea asupra Românilor

ENERGIE ELECTRICĂ. Legislația referitoare la plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale în România este pe cale să sufere modificări semnificative. Aceste schimbări vor afecta direct sumele pe care românii le plătesc lunar pentru consumul de energie și gaze. Conform unui proiect de Ordonanță de Urgență consultat de economica.net, iată câteva dintre principalele modificări propuse:

1. Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze
Mecanismul de plafonare a prețurilor pentru consumatorii casnici și non-casnici va fi prelungit cu un an până la data de 31 martie 2026.
Consumatorii non-casnici de energie electrică vor plăti un preț maxim de 1 leu/kWh începând cu 1 aprilie 2024.
Consumatorii casnici cu un consum cuprins între 255 și 300 kWh/lună vor plăti maximum 1,2 lei/kWh, iar pentru consumul lunar de peste 300 kWh prețul va fi tot de 1,2 lei/kWh.

2. Schimbări în sectorul gazelor
Producătorii români de gaze naturale vor vinde gazele la prețul cel mai mic dintre nivelul actual de 150 de lei/MWh și prețul pieței.
Acest nou preț va fi calculat ca media tuturor tranzacțiilor din piețe pentru gazele cu livrare în luna respectivă de consum sau, dacă nu există tranzacții, prețul din luna anterioară.
Producătorii de gaze vor plăti impozit suplimentar și pentru gazele vândute populației la prețuri mai mici.

3. Schimbări în mecanismul de achiziție a energiei electrice
Mecanismul de achiziție centralizată a energiei electrice (MACEE) va deveni opțional începând cu 1 iulie 2024 și va fi eliminat complet după 31 decembrie 2024.
Prețul de vânzare a energiei electrice prin MACEE va scădea de la 450 de lei la 400 de lei/MWh (posibil la 350 de lei/MWh).
Impozitul suplimentar pentru producătorii de energie electrică se va aplica de la pragul de preț de 350 de lei/MWh.

4. Calculul componentelor de achiziție a energiei și gazelor în factură
Între 1 aprilie 2025 și 1 aprilie 2026, componentele de achiziție a energiei și gazelor din factura clientului vor fi calculate în funcție de prețul mediu al tranzacțiilor din piețele la termen și prețul zilnic de urgență, la care se adaugă o marjă fixă de furnizare și tarifele reglementate.
Aceste modificări vor avea un impact semnificativ asupra facturilor de energie și gaze ale românilor începând cu 1 aprilie 2024. Este important ca consumatorii să fie conștienți de aceste schimbări și să se pregătească pentru eventuale ajustări în bugetul lor lunar destinat utilităților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare