Modificări în salariul minim brut: noile reglementări pentru trei categorii de angajați

SALARII. Începând cu 1 iulie, salariul minim brut în România va suferi modificări semnificative, afectând diferit angajații din diverse domenii. Potrivit deciziei Guvernului din luna iunie, salariul minim brut pe țară garantat în plată va crește, dar se vor aplica și două salarii minime brute distincte pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară.

Salariul minim brut pe țară

Salariul minim brut pe țară garantat în plată va crește de la 3.300 de lei la 3.700 de lei. Aceasta înseamnă că angajații încadrati cu salariul minim brut pe țară vor vedea o creștere a salariului net de la 2.079 de lei la 2.363 de lei pe lună. Această creștere de 284 de lei pe lună reprezintă un procent de 12,12%.

Salariul minim brut în construcții

Pentru sectorul construcțiilor, salariul minim brut va fi de 4.582 de lei lunar, conform Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 93/2023. Angajații din acest sector vor beneficia de un salariu net de 3.196 de lei. Este important de menționat că acest salariu nu include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri și se aplică până la 31 decembrie 2028, cu condiția ca angajatorii să realizeze o cifră de afaceri de cel puțin 80% din activitățile de construcții.

Salariul minim brut în agricultură și industria alimentară

În agricultură și industria alimentară, salariul minim brut va fi de 3.436 de lei lunar, iar salariul net va fi de 2.396 de lei. Deși acest salariu brut este sub cel minim pe economie, salariul net este superior datorită beneficiilor fiscale acordate angajaților din aceste domenii.

Implicațiile asupra calculului pensiilor

Modificările salariului minim brut vor avea un impact direct asupra contribuțiilor la pensii. Conform Ministerului Muncii, contribuția de asigurări sociale este de 25% din baza de calcul, respectiv câștigurile brute. Angajații din construcții, agricultură, industria alimentară și IT au posibilitatea de a reduce opțional contribuția datorată Pilonului II de pensii, care este în prezent de 4,75%.

Angajații cu salarii brute mai mici vor avea contribuții mai mici la pensie, ceea ce se va reflecta în cuantumul pensiei la ieșirea din câmpul muncii. Dacă obligațiile legale nu sunt respectate, angajaților li se va aplica salariul minim brut general, de 3.700 de lei, cu toate obligațiile fiscale generale.

Modificările recente ale salariului minim brut în România, deși aduc creșteri semnificative pentru anumite categorii de angajați, vor genera diferențe importante în funcție de domeniul de activitate. Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor beneficia de salarii nete mai mari, însă contribuțiile lor la pensie vor fi mai mici, ceea ce va influența veniturile la pensionare. Aceasta subliniază importanța înțelegerii complete a implicațiilor financiare ale noilor reglementări pentru toți angajații afectați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare