Modificări majore în calculul pensiilor: Ce se întâmplă cu cei ale cărora pensii scad la recalculare? Anunțul recent al șefului Casei de Pensii, Daniel Baciu

PENSII. O schimbare majoră în sistemul de pensii din România vine odată cu recalcularea pensiilor programată pentru luna septembrie, însă nu toți pensionarii vor beneficia de creșteri. Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a făcut un anunț de ultimă oră, explicând situația și impactul noilor reguli.

În jur de cinci milioane de pensionari se află în România, iar din aceștia, aproximativ trei milioane vor înregistra creșteri ale pensiilor în urma recalculării din septembrie. Totuși, noutățile aduse de noua formulă de calcul nu vor aduce beneficii tuturor pensionarilor, unii urmând să înregistreze chiar scăderi ale pensiilor.

Daniel Baciu a explicat că pentru pensiile care depășesc suma de 2.000 de lei, se va aplica un impozit. Schema de impozitare este detaliată astfel:

– Pensii de până la 2.000 de lei: Scutiți de plata impozitului.
– Pensiile între 2.000 și câștigul salarial mediu net (4.733 de lei pentru 2024): Impozit de 10%.
– Pensiile cuprinse între câștigul salarial mediu net și câștigul salarial mediu brut (7.567 de lei pentru 2024): Impozit de 15%.
– Pensiile care depășesc câștigul salarial mediu brut: Impozit de 20%.

Aceste modificări vin în cadrul unui efort mai larg de ajustare a sistemului de pensii, care include și recalcularea pensiilor în septembrie 2024, utilizând o nouă formulă de calcul ce ia în considerare valorile punctelor de contributivitate, stabilitate și perioade asimilate și necontributive.

Daniel Baciu a subliniat că, în urma recalculării, nicio pensie nu va scădea, și a menționat că aceasta se aplică în special persoanelor care au realizat un stagiu mic de cotizare. Este important de menționat că principiul valabil în sistemul public de pensii este ca pensionarul să rămână cu cea mai avantajoasă pensie în plată.

În contextul acestei recalculări, este esențial ca pensionarii să verifice și să înțeleagă noile reguli, iar pentru cei interesați să afle când se pot pensiona, site-ul Casei Naționale de Pensii Publice oferă informații rapide și personalizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare