Moment istoric al orașului – Consiliul a votat pentru reactualizarea PUG-ului

COMUNICAT DE PRESĂ. ”De ultima dată de când s-a modificat PUG-ul în Târgu Mureș au trecut aproape 20 de ani. Să ne gândim cât de mult s-a schimbat lumea în acest timp: în urmă cu 20 de ani nu existau forme alternative de mobilitate, nu existau centre comerciale, locuitorii abia începuseră să se mute în afara orașului și nu acordam prea multă atenție mediului înconjurător. În aceste două decenii, modul nostru de viață s-a schimbat radical, la fel cum s-au schimbat și obiceiurile noastre. Să vă dau un exemplu: numărul de mașini din județ s-a dublat în această perioadă și numai în ultimii cinci ani, traficul a crescut cu 35%. Cred că, ieri, a fost un moment istoric al orașului, deoarece Consiliul a votat pentru reactualizarea PUG-ului”, Soós Zoltán.

Primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, alături de arhitectul șef al Municipiului, Dana Miheț și de arh. Macalik Arnold, reprezentant al Mossfern SRL din Cluj, au susținut vineri, 24 noiembrie, o conferință de presă la sediul autorității locale, în contextul în care cu o zi înainte, a avut loc ședința ordinară a Consiliului Local Târgu Mureș, unde s-au votat o serie de proiecte importante pentru dezvoltarea urbei.
La inițiativa primarului Soós Zoltán, prin votul dat ieri în ședința Consiliului local, de la 1 ianuarie nu va mai fi necesară achiziția de bilete, pentru transportul în comun, la sfârșit de săptămână și nici în zilele de sărbători legale, călătoriile fiind gratuite, pentru toate categoriile de persoane.

”Ne dorim cât mai multe persoane să-şi propună să călătorească gratuit în weekend, îi încurajăm să călătorească cu autobuzele nou achiziționate și sperăm că vor profita din plin de această oportunitate. Cu alte cuvinte, îi invităm să participe la ”revoluția transportului public” din Târgu Mureș.”, a opinat primarul Soós Zoltán.

Unul dintre cele mai importante proiecte a fost votul dat pentru reactualizarea Planului Urbanistic General al Municipiului Târgu Mureș, care, după aproape două decenii, în anul 2021 a fost lansat în dezbatere publică.

Acest document complex definește direcția dezvoltării viitorului orașului și reprezintă pașii spre dezvoltarea omogenă a principalelor zone de interes public pentru o perioadă mai mare de timp. Primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, a explicat necesitatea reactualizării PUG-ului, astfel:
”Un oraș nu este doar un mediu construit, ci și o rețea socială, un sistem economic și o unitate administrativă, care se confruntă cu numeroase provocări și a cărui sustenabilitate este ușor de ”amenințat”. Nu este o coincidență faptul că romanii foloseau două cuvinte pentru a descrie orașele: ”urbs” se referea la orașul fizic, cu zidurile și clădirile sale, iar ”civitas” se referea la oraș, ca o comunitate de locuitori. Prin urmare, este nevoie de un cadru de dezvoltare care să răspundă principalelor provocări ale unui oraș și să reglementeze procesele spontane de dezvoltare. Pe scurt, aceasta este sarcina PUG-ului.”

Tot în cadrul conferinței de presă, din sfera investițiilor, primarul alături de invitații săi au punctat și au salutat votul Consiliului, ce a constat în adoptarea documentațiilor referitoare la studiile de fezabilitate aferente, celor trei mari proiecte, cum ar fi: parkingul subteran din zona hotelului Parc, unde se propune construirea unei parcări cu 4 niveluri (8 semi niveluri) subterane dar și reamenajarea a două străzi. Această structură va avea 275 de locuri de parcare și va deservi zona centrală a urbei. Parțial, construcția se va situa și sub străzile existente str. Enescu și str. Primăriei, care la rândul lor au fost propuse pentru a fi pietonale, fiind votate și proiectele de reamenajare aferente.

Prezent la conferința de presă, arhitectul clujean Macalik Arnold Ernő a vorbit despre perspectivele de reconfigurare a zonelor menționate, în contextul în care prin societatea Mossfern SRL, anul trecut, a fost câștigătorul concursului de idei de ”Amenajare Spații Pietonale în Municipiul Târgu Mureș – Strada Bolyai, Strada George Enescu, Scuarul din Piața Victoriei, Nr. 3”, organizat de Municipiul Târgu Mureș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare