Foto: romaniainterbelica.memoria.ro

MUREȘ, 1937 – “Beutura în alegeri: Alegătorii să deșteaptă! Chiar aceia cari nu se pot reține să nu bee din ce le dau demagojii, beau, dar nu-i votează!”

ARHIVĂ ELECTORALĂ. Scrierea aceasta reintroduce în memoria celor interesați, astăzi, când în România se desfășoară un nou exercițiu electoral (pentru alegerea președintelui), printr-o reîntoarcere în timp, cu 82 de ani în urmă, modul în care s-au consumat alegerile din 1937, rămase în istoria electorală a țării prin mai multe fapte atipice. Traducere/sinteză: am șters praful din arhive, din nou, pentru că faptele de atunci au rămas extrem de actuale și astăzi…

 

Alegerile, în urmă cu 72 de ani

 

La jumătatea anilor ’30, alegerile comunale şi judeţene s-au desfășurat atipic, în anii 1936 și 1937, în funcție de localități. Practic, Guvernul liberal condus de Gheorghe Tătărescu a amânat în mod repetat (și inutil, conform rezultatului votului) termenul de convocare a corpului electoral în întreaga ţară pentru alegerile locale, pentru a împiedica opoziţia de a-i da o ripostă generalizată, dar şi pentru a-şi putea lua măsurile de deplasare a mijloacelor de propagandă electorală dintr-un judeţ în altul, în vederea asigurării succesului la urne.

 

La acea vreme, forțele politice intrate în alegeri era reprezentate de liberali, naţional-ţărănişti, naţional-creştini sau georgişti, conservatori, exista chiar și PSD (care în unele localități au încheiat alianță cu PNȚ și cu PC). De asemenea, partide mai mici și-au depus liste de candidați la acele alegeri, astfel că au existat… 66 de partide și formațiuni politice care au candidat (Uniunea foştilor luptători, Societatea Pensionarilor Publici, Liga Cooperaţiei, Uniunea Prunarilor din Ţară, Partidul Agrarian Viticol, Partidul Rezerviştilor, Partidul Economic Negustoresc etc.).

 

De ce au mai rămas în istorie alegerile din 1936-1937? Pentru că, pentru prima oară în istoria electorală din România partidul care a organizat alegerile (PNL) nu le-a câștigat decisiv (nereușind să formeze majoritatea) – liberalii au obţinut 35,92%, țărăniștii 20,4% și Partidul Totul pentru Ţară 15,58 % (o surpriză).

 

Mureșul electoral, 1937

 

În județul Mureș, alegerile locale (sau comunale și județene, conform formulării vremii) au avut loc începând din 25 martie 1937 (pentru a diviza forţele de opoziție şi a evita loviturile concentrate pe judeţe, alegerile se desfăşurau zilnic, dar într-o zi în câteva comune dintr-un judeţ, în altă zi în alte câteva comune ş.a.m.d.).

 

Readucem în atenția celor interesați, un articol publicat în martie 1937, chiar în timpul alegerilor din județul Mureș, de Glasul Mureșului, un oficios politic (asumat de PNL, al cărui director era chiar președintele PNL Mureș, fostul primar de Târgu Mureș, Emil Dandea), în care sunt consemnate fapte extrem de actuale și în viața politico-electorală de astăzi – precizare, pentru neștirbirea farmecului vremii, am păstrat grafia originală.

 

“Partidele cari nu au înfăptuiri mari și nici oameni de valoare cu cari să se prezinte înaintea alegătorilor, cer voturile înjurând pe contrari (n.red., contracandidați), apoi făcând făgăduieli deșarte și dând beutură ca să cumpere pe cei slabi de înger (n.red., electoratul volatil).

 

Astfel au lucrat în alegerile comunale gheorghiștii (n.red., georgiștii – aripa tinerilor liberali, grupată în jurul lui Gheorghe Brătianu, care susținea proclamarea lui Carol ca rege) în cele 3-4 unde au reușit să ia câteva locuri de consilieri, așa au făcut național-țărăniștii la Răciu (n.red., Râciu), la Ulieș și în alte locuri, apoi gogiștii (n.red., Partidul Țara Noastră) pe vremuri, d.e. (n.red., de exemplu) la Toplița etc.

 

(…) De aceea tot mai dese sunt cazurile, când nici cu beutură nu mai pot câștiga voturi contrarii noștri. Așa s-a întâmplat d.e. în fruntața comună Iuda, unde Gheorghiștii  au avut listă cu cinci consilieri, dar au primit numai trei voturi, deci nici candidații lor nu i-au mai votat!

 

Semn bun. Alegătorii să deșteaptă! Chiar acei cari nu se pot reține să nu bee din ce le dau demagogii, beau, dar nu-i votează! Este o frumoasă lecție pentru aceia cari vreau să câștige voturi pe baza corupției, nu pe baza faptelor de vrednicie!

 

(Glasul Mureșului – 28 martie 1937)”.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare