Muzeul Luvru plănuiește să mute pictura „Mona Lisa”

ARTĂ. Muzeul Luvru ia în considerare mutarea celebrei opere “Mona Lisa“, pictată de Leonardo da Vinci, într-o cameră subterană, într-un efort de a îmbunătăți experiența de vizionare, dat fiind că unii turiști au descris-o ca fiind „cea mai dezamăgitoare” lucrare de artă din lume.

Acest portret iconic al unei femei enigmatice, cu un zâmbet aproape imperceptibil, este atracția principală a Muzeului Luvru și contribuie la faptul că acesta este cel mai vizitat muzeu din lume. Conform oficialilor muzeului, tabloul atrage atenția a 80% dintre cei nouă milioane de vizitatori anuali. Uneori, până la 25.000 de persoane stau la coadă pentru a-l vedea.

Cu toate acestea, un sondaj recent a dezvăluit că mulți dintre turiștii care vizitează tabloul nu au avut o experiență plăcută, unii descriind-o ca fiind „extrem de dezamăgitoare” sau chiar „tortură”.

Tabloul din 1503 este expus în spatele unei geamuri antiglonț în centrul Salle des Etats, iar temperatura și umiditatea din interior sunt strict controlate pentru a preveni degradarea picturii.

Chiar și după echiparea învelișului de protecție cu tehnologie anti-reflexie în 2019, experiența vizuală a vizitatorilor nu a fost pe deplin satisfăcătoare.

Nu primim vizitatorii în această cameră într-un mod care să corespundă așteptărilor”, a declarat Laurence des Cars, directorul muzeului. „Mutarea lui Mona Lisa într-o cameră separată ar putea soluționa această problemă”, a adăugat el.

În urma comentariilor negative primite de la vizitatori, Mona Lisa a fost clasată drept cea mai dezamăgitoare lucrare de artă din topul celor 100 de capodopere, potrivit unui sondaj recent publicat în Le Parisien.

Planul de a muta tabloul face parte dintr-o renovare extinsă a muzeului, denumită Grand Louvre, care ar urma să includă și o nouă intrare la colonada din fața bisericii Saint-Germain-l’Auxerrois.

Cu toate acestea, principalul obstacol este finanțarea, deoarece costul renovării este estimat la 500 de milioane de euro, iar guvernul lui Emmanuel Macron se confruntă cu presiuni financiare crescute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare