NATO la 20 de ani de aderare a României: importanță și relevanță în contextul global

NATO. Într-o lume marcată de schimbări rapide și amenințări complexe, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) rămâne un pilon esențial al securității și stabilității internaționale. Cu ocazia celebrării a 20 de ani de la aderarea României la NATO, președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța și relevanța alianței într-un mesaj transmis vineri.

În timpul celor două decenii de apartenență la NATO, România a fost martoră la o multiplicare semnificativă a crizelor internaționale de securitate, inclusiv la războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, țara noastră a contribuit activ la eforturile Alianței pentru asigurarea securității și prosperității statelor membre.

Președintele Iohannis a subliniat că apartenența la NATO, Uniunea Europeană și Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă pilonii apărării și dezvoltării economice a României. În plus, rolul important al țării noastre în consolidarea securității și promovarea stabilității în cadrul Alianței a fost evidențiat în mod deosebit.

Cu operaționalizarea scutului antirachetă de la Deveselu și întărirea securității la Marea Neagră alături de aliații din NATO, România și-a demonstrat angajamentul și contribuția esențială la eforturile de descurajare și apărare în regiunea Flancului Estic.

Pe parcursul timpului, țara noastră a participat activ la misiuni și operațiuni NATO, demonstrându-și statutul de furnizor important de securitate la nivel regional și euroatlantic. În acest context, președintele Iohannis a adus un omagiu celor care și-au sacrificat viețile pentru apărarea valorilor fundamentale ale Alianței.

Cu un angajament continuu și dedicat, România rămâne ferm convinsă că unitatea, solidaritatea și cooperarea sunt esențiale pentru contracararea amenințărilor și provocărilor severe de securitate din prezent. În acest sens, țara noastră se angajează să rămână profund implicată în procesul de adaptare a NATO, contribuind la consolidarea și pregătirea Alianței pentru viitor.

Astăzi, celebrăm 20 de ani de la integrarea României în familia transatlantică, marcând atașamentul ferm față de valorile care stau la baza Alianței: democrația, libertățile individuale, respectarea drepturilor omului și a statului de drept. În aceste vremuri incerte, NATO rămâne un stâlp al securității globale, iar România continuă să fie un partener dedicat și activ în eforturile Alianței pentru promovarea păcii și stabilității internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare