Nepalul va începe curățenia pe Muntele Everest

MEDIU. Pe măsură ce începe sezonul 2024 de alpinism în Himalaya, un alt proiect la mare altitudine este în lucru: îndepărtarea a tone de gunoaie de pe Muntele Everest.

Potrivit armatei nepaleze, campania de curățare a munților a colectat 110 tone de deșeuri între 2019, când a început programul, și 2023. Armata, care desfășoară inițiativa de curățare în parteneriat cu brandul multinațional Unilever, va conduce campania și în acest an. Doisprezece membri ai armatei, sprijiniți de 18 șerpași, vor sosi în tabăra de bază a Everestului pe 14 aprilie pentru a începe munca.

În prezent, majoritatea celor care încearcă să escaladeze vârful himalayan de 8.849 de metri o fac prin Nepal.

Anul trecut, guvernul nepalez a acordat un număr record de 478 de permise de drumeție pe Everest. Cu toate acestea, acesta nu este numărul total de persoane care vor fi pe munte, deoarece ghizii sherpa, personalul de sprijin și alții sunt prezenți alături de grupurile de alpiniști.

Ca urmare, supraaglomerarea și gunoaiele au fost două dintre cele mai mari probleme care au afectat Everestul în ultimii ani. Una dintre cele mai mari probleme de mediu a fost reprezentată de deșeurile umane.

Sezonul de ascensiune din 2024 va fi primul în care toți alpiniștii vor fi obligați să folosească saci pentru fecale distribuiți de guvern și să își aducă deșeurile cu ei în jos, din taberele montane superioare.

Fiecare persoană produce 250 de grame de excremente pe zi și va petrece două săptămâni în taberele mai înalte pentru împingerea spre vârf“, a declarat luna trecută Diwas Pokhrel, prim-vicepreședinte al Asociației Everest Summiteers.

În plus, în 2024 va fi pentru prima dată când toți alpiniștii de pe Everest vor primi cipuri de urmărire, care pot ajuta în misiunile de căutare și salvare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare