Népi hangszeres és népi énekes képzés a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészeti Karán

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészeti Kara az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvánnyal stratégiai partnerségben népzenei tantárgycsomag bevezetésével bővíti az erdélyi magyar nyelvű felsőoktatási palettát. A Zeneművészet szakirány alapképzésén 2024. őszétől választható, ingyenesen felvehető opcionális tantárgyak révén népi hangszerek és ének oktatása kezdődik el. A teljes tanulmányi időszak (6 szemeszter) során elérhető, állandó népzenei diszciplínák egyéni és csoportos órái mellett repertoár- és hangszerismeret, népzenei lejegyzés, etnomuzikológia valamint népzenei előadások szerkesztése és stúdiómunkája is helyet kap. Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány kiemelt szakmai partnerként biztosítja a magyarországi és erdélyi, szakirányú végzettséggel rendelkező oktatók bevonását a moduláris képzés (havi, tömbösített mesterkurzusok) keretén belül.

A Zeneművészet szakra felvételt nyert diákok számára tanulmányi-, művészeti- és szociális ösztöndíjat, bentlakási lehetőséget, valamint az Erasmus+ egyetemi csereprogrammal fél évente csoportos és egyéni külföldi képzési lehetőséget biztosít a BBTE Református Tanárképző és Zeneművészeti Kara.

A népzenei képzés hangsúlyozott jelenléte a BBTE magyar tagozatának oktatási kínálatában egy, már évek óta sürgető igényre válaszol, hiszen a romániai magyar fiatalok körében reális az érdeklődés a helyi vokális vagy instrumentális népi kultúra iránt. A hároméves egyetemi alapképzés végén az akkreditált zeneművészeti diplomához tartozó tanulmányi törzslapon is megjelennek a népzenei tárgyak, elősegítve ezzel a hivatásos erdélyi népi együttesekben való alkalmazást, a pedagógiai modul társításával pedig biztosítva az iskolai oktatásban való elhelyezkedést.

A BBTE magyar nyelvű, Zeneművészet alapképzésére a jelentkezésnek nem feltétele a zenei szaklíceumi végzettség. A 21 államilag támogatott és 4 fizetéses helyre a nyári felvételin (online iratkozás: 2024. júl. 15-22., készségpróba júl. 23.) énekes vagy hangszeres népzenéből is lehet képességpróbát tenni. Bővebb információk: https://rt.ubbcluj.ro/zenemuveszet/ vagy https://ehh.ro/index.php/hu/, telefon: +40264590723 (titkárság), e-mail: secretar.rt@ubbcluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare