NEPUTINȚĂ – Administrația publică din Tîrgu Mureș face profit de doar 1 euro pe zi din gestionarea unui patrimoniu extrem de profitabil
EȘEC ECONOMIC. … scrierea aceasta a fost generată de primarul Dorin Florea pozând cu o publicație publicitară pe coperta căreia tronează titlul “Tîrgu Mureș – un oraș de viitor”, de întrebarea retorică „N-ar fi mai bine să trăim în prezent?” și de câteva date economice despre deplorabilele performanțe manageriale ale unui serviciu public al Primăriei transformat în… firmă.
Povestea unui eșec
Înființată în 2016, pentru creșterea performanței economice a cârciumilor și hotelurilor și terenurilor de sport care aparțin Primăriei Tîrgu Mureș (și care până atunci au fost gestionate deplorabil, ziceau diriguitorii instituției, de altă firmă a Primăriei, SC Centrul Cultural Eminescu SRL), SC Administraţie şi Turism SRL, firma care administrează aceste bunuri, a avut în 2017 o cifră de afaceri de doar 1,1 milioane de lei (1.163.343 lei) și un profit net de 23.215 de lei, înregistrând datorii de aproape 2 milioane de lei (respectiv, 1.993.197 lei).
O firmă cu numărul mediu de angajați în 2017… de 0. Nada. Nimic. Practic, s-a mers exclusiv pe închirierea bunurilor. La cursul mediu al anului trecut în monedă europeană, firma a obținut un profit de 5.158 de euro, adică 429 de euro pe lună. Să vedem ce avem noi aici…
… deci
… noi aici avem una bucată firmă controlată 100% de municipalitatea condusă de elogiatul primar Dorin Florea, un sereleu gestionat de fostul inspector al Primăriei, Ovidiu Ioan Maier (38 de ani) – care este și membru în Consiliul de Administrație al firmei municipalității SC Transport Local SA.
Firma asta gestionează următoarele bunuri, nu puține și deloc neimportante, care aparțin municipalității: Hotel Club Tineret, Casa de Cultură a Ştiinţei şi Tehnicii „Mihai Eminescu”, casa de oaspeți din Complexul Weekend, Căsuța din Pădure (cofetăria-braserie de pe Platoul Cornești), două chioșcuri (unul în Parcul municipal, unul în Cinematograful Arta), puncte de lucru mobile (mașinile de înghețată din parcuri) și parcul sportiv din Weekend (cu două terenuri fotbal de câmp și cinci terenuri de tenis de câmp împreună cu instalaţiile accesorii aferente).
Practic, obiectele de activitate ale firmei Primăriei sunt servicii de restaurant şi de alimentaţie publică; servicii hoteliere; închirierea spaţiilor; organizare de evenimente; organizare de activități sportive și de agrement; orice alte activități în legătură cu exploatarea bunurilor menționate.
Firma nouă…
Poezia asta cu administrarea afacerilor turistico-sportive ale municipalității a început să fie recitată din decembrie 2015. Atunci, s-a hotărât înființarea SC Centrul Cultural Eminescu SRL, societate în care Consiliul Local (CL) Tîrgu Mureș deţinea 99% din părţile sociale, restul de 1% aparţinând SC Administrator Imobile şi Pieţe SRL, societatea a cărei părţi sociale sunt deţinute tot de CL Tîrgu Mureş.
Motivația acestei decizii istorice era “crearea premiselor pentru creșterea performanței obiectivului Centrul Cultural „Mihai Eminescu” în ceea ce priveşte componenta de turism, alimentație publică, organizare de eveniment și manifestări culturale”. Adicătelea, centrul acela nu mai era suficient să fie doar cultural, ci trebuia să se metamorfozeze și-n turism, cârciumi și organizarea de evenimente. Practic, să-și extindă competențele, ca o societate comunistă multilateral dezvoltată (v-aduceți aminte sloganul, nu?).
Până în acel moment, centrul cultural era gestionat de un serviciu public, special creat, din subordinea administrației. După acel moment, serviciul a fost desființat, mai exact transformat în firmă, noua entitate economică primind în plus, ca un cadou de bun-venit, și casa de oaspeți a Primăriei, situată în Complexul Weekend (pronunțat în Tîrgu Mureș “Vichend”, ca orice sârb care se respectă).
… metehne vechi
Un an a ținut boieria asta, după care, în 18 ianuarie 2016, firma Centrul Cultural Eminescu și-a schimbat denumirea în SC Administraţie și Turism SRL. Observați, s-a renunțat la cultură, dar cultură ne trebuie nouă, sau turism?
Pasul următor: s-a mărit capitalul social, s-a gonflat organigrama și statul de funcții, s-a numit un administrator și, evident, s-a alocat o sumă să-i plătească aceluia leafa, că doar nu face muncă patriotică. Și, da, să nu uităm, iar s-a recitat poezia cu creșterea calității serviciilor prestate, a competitivității, transparenței, bla-bla-bla. O mostră din poezia de atunci, referitoare la de ce e bine și nu rău să facem noi firma noastră: “identificăm beneficierea de flexibilitate în încheierea, modificarea şi stingerea raporturilor juridice în condiţiile în care dinamica agentului prestator de servicii joacă un rol primordial pe piața liberă”. Totul clar, nu? Bla-bla-bla.
Numai că, după cum am prezentat la începutul scrierii, nici noua firmă n-a prea performat, mai exact n-a performat deloc, pentru că și doamna care vinde în piață flori din găleată ar obține mai mult de 429 de euro pe lună din închirierea unui hotel, a unui restaurant, a unui club, a unei cofetării-braserie, a două chioșcuri, trei mașini de înghețată și șapte terenuri de sport. Practic, dacă închiriezi toate entitățile economice de mai sus cu 1 euro pe zi, obții un profit mai mare.
Audit și înc-o crâșmă
Deci, nu merge nici așa. Dar nu-i nimic, însuși managerul firmei Primăriei, Maier, a cerut (sau i s-a ordonat să ceară) auditului intern administrației publice să-i facă un control, să se vadă ce și cum… Cel mai probabil se va schimba denumirea firmei, din nou, se va recita poezia patriotică cu „dinamica agentului prestator de servicii joacă un rol primordial pe piața liberă”, pinguinii o s-aplaude, Întâiul Edil Dorin Florea o să mai semneze 173 de contracte cu cântăreți și cântărețe, liniștind tîrgumureșenii cu concerte, voie-bună, distracție, dezvoltare, “Ce oraș frumos / Fabrici și uzine / Mmm, ce oraș frumos”…
P.S.: … însă înainte de toate astea, Primăria își mai face o crâșmă, aia de pe Platoul Cornești pentru care vrea să cheltuie “doar” 400.000 de euro. O cârciumioară frumoasă, cu șapte mese. Câte una pentru fiecare pitic al Albei-ca-Zăpada. Investiție de 57.000 de euro pentru patru locuri… “Mmm, ce oraș frumos”
Cătălin VISCHI