Nietzsche Un Ghid pentru cele mai faimoase lucrări și idei ale sale – 4.Eterna Întoarcere

FLILOZOFIE. Una dintre ideile care apare în mod proeminent în Zarathustra este veșnică întoarcere, sau eternă reapariție: noțiunea că timpul curge circular, destinat veșnic să se repete. Cu toate acestea, poate cea mai faimoasă formulare a eternei întoarceri apare în The Gay Science (1887) într-un pasaj intitulat The Greatest Weight.

Aici, Nietzsche oferă eterna întoarcere ca un fel de experiment de gândire. El ne cere să ne imaginăm că suntem vizitați într-o noapte de un demon (unul dintre multele filozofii) și că acest demon ne dezvăluie câteva știri fatidice despre viață. Demonul spune:

Această viață, așa cum o trăiești acum și ai trăit-o, va trebui să o trăiești din nou și de nenumărate ori din nou; și nu va fi nimic nou în ea, dar fiecare durere și fiecare bucurie și fiecare gând și oftat și tot ceea ce nespus de mic sau mare din viața ta trebuie să se întoarcă la tine, toate în aceeași succesiune și succesiune – chiar și acest păianjen și această lumină de lună între copaci, și chiar și acest moment și eu însumi…
(The Gay Science §341)

Dar ceea ce îl interesează cu adevărat pe Nietzsche este modul în care am răspunde la această știre. Întrebarea pe care o pune este:

N-ai vrea să te arunci jos și să-ți scrâșnești din dinți și să-l blestești pe demonul care a vorbit așa? Sau ai trăit odată un moment extraordinar în care i-ai fi răspuns: „Ești un zeu și nu am auzit niciodată ceva mai divin” (The Gay Science §341)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare