NN Pensii achiziționează 5,6% din Premier Energy în cadrul unei tranzacții majore la Bursa de Valori București

INVESTIȚII. ###

NN Pensii, cel mai mare fond de pensii private Pilon II din România, a realizat o investiție semnificativă în Premier Energy, achiziționând 5,6% din acțiunile companiei pentru suma de 136,5 milioane de lei. Această mișcare strategică a fost efectuată prin oferta de listare derulată de Premier Energy la Bursa de Valori București (BVB).

Detaliile investiției

Investiția NN Pensii se ridică la 136,5 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 7 milioane de acțiuni, la prețul de 19,5 lei pe acțiune. Această deținere reprezintă 0,29% din totalul activelor NN Pensii, care la finalul lunii aprilie 2024 erau evaluate la 46 miliarde de lei.

Portofoliul NN Pensii

NN Pensii, cunoscut pentru deținerile sale semnificative pe piața de capital din România, are participații în mai multe companii listate, printre care Digi (17,6%), MedLife (13,2%), TeraPlast (12%), Banca Transilvania (9%), Sphera (7,3%) și OMV Petrom (5,3%). Această diversificare subliniază strategia fondului de a-și extinde influența pe piața bursieră românească.

Contextul listării Premier Energy

Premier Energy, un important furnizor și distribuitor de gaze naturale și electricitate din România, a reușit să atragă 695 milioane de lei de la investitori prin oferta sa publică. Acționarul majoritar al Premier Energy este fondul de investiții ceh Emma Capital, care deține 71% din companie. Oferta a avut loc în perioada 8-15 mai 2024 și a majorat capitalul social al companiei cu 488 milioane de lei, restul fondurilor mergând către Emma Capital.

Premier Energy va debuta pe BVB marți, 28 mai 2024, cu o capitalizare de piață de 2,4 miliarde de lei, echivalentul de aproximativ șase ori profitul net realizat de companie în 2023. Aceasta poziționează Premier Energy printre cele mai mari listări la BVB din ultimii ani, alături de companii precum Hidroelectrica, Electrica, Romgaz și Digi.

Semnificația tranzacției

Achiziția de către NN Pensii a unei participații semnificative în Premier Energy marchează cea mai mare listare antreprenorială la Bursa de Valori București din ultimii șapte ani, de la listarea Digi în 2017. Acționarul indirect al Premier Energy, Jiri Smejc, CEO-ul fondului de investiții PPF, este cunoscut și pentru deținerile în alte active importante, cum ar fi Pro TV în România.

Prin această investiție strategică, NN Pensii continuă să își consolideze poziția pe piața de capital din România, adăugând un nou activ semnificativ în portofoliul său diversificat. Tranzacția subliniază încrederea investitorilor în potențialul de creștere al Premier Energy și contribuie la dezvoltarea pieței de capital din România, oferind oportunități semnificative pentru toți participanții implicați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare