Noctambuli la Castel. Lansare TRANS.FORT

EVENIMENT. Spațiu pentru dialog și conștientizare a culturii și ecosistemului local.
Deschiderea oficială: 13 mai 2023, ora 16:00
Locație: Biserica Fortificată Apold, județul Mureș

Asociația CasApold este bucuroasă să anunțe deschiderea oficială a TRANS.FORT, în cadrul evenimentului anual Noctambuli la Castel, care va avea loc pe 13 mai 2023, la Biserica Fortificată din Apold, județul Mureș.

TRANS.FORT este un proiect de reutilizare adaptivă care își propune transformarea interiorului cetății în spații armonizate nevoilor societății actuale prin utilizarea lor cu scop artistic, cultural și educațional.
Evenimentul va prezenta lucrări de artă contemporană și intervenții artistice într-un cadru offspace, alături de expoziții de cercetare și documentare a istoriei locale. Cetatea va fi transformată și readaptată pentru discuții deschise și experiențe imersive, dând o nouă viață și utilitate spațiilor atemporale

Artiștii invitați sunt: Daniel Gaciu (Bucuresti) care va prezenta lucrări personale în paralel cu crearea de lucrări in-situ de inspirație locală, din obiecte găsite în mediul incojurator, si arhitectul si creatorul de bijuterie contemporană Ioana Ardelean (Bucuresti – Apold), care va prezenta o viziune personală asupra semnelor si motivelor de pe țesăturile tradiționale românesti, transpuse în metal. Vraciul si ghidul în flora sălbatică Pojarnitza va cerceta felul în care vegetatia reflectă cultura locală si va crea o instalație imersiva inspirată de energia pământului, tradusă în selectia de plante care populează acest spațiu si mai departe în specificul comunității. Iar Forum Peisaj Deschis (Hosman) va crea un spațiu de discuții asupra peisajului cultural transilvănean și nevoilor de păstrare ale acestuia pentru salvarea biodiversitatii si unicității panoramei locale. Sebastian Bethge, inițiatorul Asociației CasApold va fi creatorul unei expoziții retrospective care va prezenta activitățile de conservare și restaurare întreprinse în ultimii 20 de ani, în paralel cu prezentarea contextului istoric al arhitecturii și societății locale.

Evenimentul de deschidere va avea loc de la ora 16:00 până tarziu în noaptea de 13 Mai 2023, când întreaga fortificație și interiorul bisericii Apold vor căpăta o nouă dimensiune și utilitate adaptată nevoilor prezentului, reintegrând astfel locul în mentalul actual. Vernisajul va fi acompaniat sonor de intervenții surpriză la orga bisericii și un concertul live hipnotizant susținut de AC – Leonte si Alexandru Arcuș.

Ulterior, expozițiile vor putea fi vizitate până pe data de 30 septembrie, de marți până sâmbătă in intervalul 10:00 – 13:00 si 14:00 – 17:00, sau cu programare pe pagina TRANS.FORT sau prin contact direct la 0747110803.

Asociația CasApold este o organizație non-profit dedicată protejării și promovării patrimoniului cultural al zonei. Prin activități de cercetare, documentare, conservare și restaurare, asociația își propune să păstreze identitatea istorică și arhitecturală a zonei și să o facă accesibilă publicului.

Website : https://casapold.org/ro/acasa/
Eveniment facebook : https://www.facebook.com/events/1315089785740569

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare