Noi criterii pe baza cărora se face încadrarea în gradele de invaliditate

SĂNĂTATE. Luni 19 decembrie, Guvernul a aprobat printr-o hotărâre, noi criterii şi norme de diagnostic clinic, funcțional și de evaluare a capacității de muncă pe baza cărora se face încadrarea în gradele I, II și III de invaliditate, care să le înlocuiască pe cele stabilite prin HG nr. 155/2011.

Conform unui comunicat al Executivului, pe baza noilor norme şi criterii se urmărește evaluarea complexă, obiectivă şi actualizată a stării de sănătate a persoanei, cu proceduri de diagnostic recomandate de ghidurile de practică medicală naționale și internaționale, fiind avizate şi de Ministerul Sănătății.
Aceste criterii au fost elaborate conform recomandărilor Clasificării Internaţionale a Funcţionării, Dizabilităţii şi Sănătăţii, OMS – 2007 de a se utiliza, în mod complementar, ambele ramuri ale clasificărilor internaționale OMS (CIM – Clasificarea Internaţională a Maladiilor – CIM 10 şi CIF).
Acestea se bazează pe definiţii, scale şi metode de diagnostic standardizate, aplicate la nivel internaţional.

„Pe baza noilor criterii, în evaluarea pacientului se urmăreşte eliminarea subiectivităţii si reducerea baremelor medicale impuse, ceea ce conduce la un plus de viziune medicală, manifestată printr-o mai mare libertate a judecăţii medicale şi printr-o evaluare orientată pe persoană şi pe afecţiunile prezentate de aceasta”, se specifică în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare