Noi reglementări privind vechimea în muncă: ce perioade sunt asimilate și cum influențează acestea drepturile la pensie

PENSII. Vechimea în muncă este un factor esențial pentru stabilirea drepturilor la pensie și alte beneficii sociale în România. Conform legislației actuale, aceasta este determinată prin contribuțiile plătite la sistemul public de pensii. Totuși, există și perioade speciale care pot fi asimilate vechimii în muncă, chiar dacă pentru acestea nu au fost plătite contribuții directe. Noua lege a pensiilor, ce va intra în vigoare în septembrie 2024, aduce clarificări importante în acest sens, detaliate în articolul 14 al legii.

Perioadele asimilate vechimii în muncă

Studiile universitare

Perioadele în care asiguratul a urmat cursurile de zi sau cu frecvență ale învățământului universitar și le-a finalizat cu o diplomă de licență, masterat sau doctorat sunt considerate asimilate vechimii în muncă.
Este important de menționat că se poate asimila o singură perioadă de studii de același nivel, la alegere, în cazul absolvirii mai multor facultăți sau cicluri universitare similare.

Serviciul militar

Include perioada în care asiguratul a satisfăcut serviciul militar, a fost concentrat, mobilizat sau prizonier.
Indemnizații de asigurări sociale

Perioadele în care asiguratul a beneficiat de indemnizații de asigurări sociale între 1 aprilie 2001 și 1 ianuarie 2006 sunt asimilate vechimii în muncă.
Concediul pentru incapacitate temporară de muncă

Începând cu 1 ianuarie 2005, perioada de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accidente de muncă sau boli profesionale este considerată asimilată vechimii.

Concediul pentru creșterea copilului

De la 1 ianuarie 2006, perioada de concediu pentru creșterea copilului de până la 2 ani, respectiv până la 3 sau 7 ani pentru copilul cu handicap, este inclusă în vechime.

Verificarea contribuțiilor pentru pensie
Orice salariat din România poate verifica vechimea în muncă acumulată, inclusiv perioadele asimilate, prin intermediul site-ului Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). Procedura este următoarea:

Crearea unui cont de utilizator

Accesați site-ul CNPP și completați un formular online.
Tipăriți formularul și prezentați-l, împreună cu actul de identitate, la orice casă locală de pensii.
Setarea parolei contului prin e-mail-ul de confirmare.

Autentificarea în cont

Introduceți e-mail-ul și parola pe site-ul CNPP pentru a accesa contul de utilizator.
Accesarea datelor din sistemul public de pensii

Navigați către secțiunea „Datele mele din sistemul public de pensii” pentru a vizualiza documentele cu stagiile lunare sau anuale de cotizare.

Generarea raportului de vechime

Selectați opțiunea „Generează raport actualizat” pentru a obține fișierele în format PDF care detaliază vechimea lunară sau anuală.

Descărcarea raportului

După generarea raportului, acesta poate fi descărcat din contul CNPP, primind și o notificare pe e-mail când este disponibil.

Noua lege a pensiilor aduce clarificări esențiale și avantaje semnificative pentru cei care au investit timp și efort în educație și alte activități similare. Aceste măsuri asigură că toate perioadele relevante din viața profesională și personală sunt recunoscute și recompensate corespunzător. Asigurarea unei transparențe mai mari în verificarea contribuțiilor și a vechimii în muncă permite salariaților să fie mai informați și să-și planifice mai bine viitorul financiar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare